Tartusse kerkib moodne vähiravikeskus

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: PM

Tartu Ülikooli kliinikumi meditsiinilinnaku juurde kerkib mõne aasta pärast kolm uut haiglakorpust, kuhu rajatav moodne onkoloogiakeskus lühendab tublisti kiiritusravijärjekordi.



2008. aasta lõpus valmis Maarjamõisas Tartu Ülikooli kliinikumi niinimetatud tuumikhaigla ehk meditsiinilinnaku kõrgtehnoloogiline tuum, mis maksis ligi miljard krooni. 2013. aastal peaks aga samas valmima veel kolm kokku ligi 800 miljonit krooni maksvat haiglakorpust. Ehituseks on Euroopa Liidu struktuurifondid juba lubanud eraldada 510 miljonit krooni, ülejäänu maksab kliinikum kinni oma eelarvest.



Lisaks seitsmekorruselisele palatikorpusele ja meditsiiniliste teenistuste korpusele tuleb uude kompleksi onkoloogiakeskus. Praegu veel teeb kliinikum kiiritusravi Tartu südalinna Vallikraavi tänava väikses majas, mis oli ammustel aegadel hotell.



Kliinikumi radio- ja onkoteraapiaosakonna juhataja Jana Jaal ütles, et uude hoonesse tuleb neli spetsiaalset paksendatud seintega lineaarkiirendi punkrit ehk kohta, kus tehakse kiiritusravi. Ka praegu on Vallikraavi tänaval kõrgtehnoloogiline, üle 30 miljoni krooni maksnud lineaarkiirendi. «Viime selle masina uude hoonesse ja kindlasti ostetakse juurde vähemalt üks kiirendi,» lausus ta.



Kui praegu on kiiritusravi järjekorrad Tartus poolteise kuni kahe kuu ringis, siis ühe kiirendi lisandumine viib järjekorrad Jaali sõnul mõistliku nelja-viie nädala piiresse. «Lisaks paigaldatakse majja PET-CT, millega saab teha täpsemaid kiiritusravi plaane,» lausus ta. «See aparatuur fikseerib aktiivse kasvajakoe.»



Uude hoonekompleksi kolib ka sisekliinik, mis asub praegu 20. sajandi algul ehitatud majas. Meditsiiniliste teenuste korpusesse tuleb aga kliinikumi laboriteenistus ja patoloogiateenistus ehk siis see koht, kus tegeldakse muu hulgas lahkamisega. «Praegu lahatakse biomeedikumis,» rääkis Tartu Ülikooli kliinikumi projektijuht Toomas Kivastik. Juurdeehitisse kolib ka praegu Maarjamõisa polikliinikus asuv verekeskus.



Kivastiku kinnitusel ei saa enam inimesi ravida lihtsalt nostalgiast hoonetes, mis on vanemad mõnestki tänaseks vananenud ravivõttest. Pealekauba paiknes kliinikum seni mööda Tartu linna laiali. «Oluline on ka erialadevaheline kommunikatsioon,» lisas Kivastik.



Suvel ja sügisel korraldas kliinikum juba ka juurdeehitise projekteerimishanke, mille tulemusena tunnistas konkursikomisjon edukaks OÜ Civen ja Soome AW2-arkkitehdit OY ühispakkumise. 2008. aastal valminud haiglakompleksi projekteerinud Arhitektuuribüroo Kalle Rõõmus vaidlustas aga otsuse ja riigihangete ameti vaidlustuskomisjon kuulutas kliinikumi valiku kehtetuks. Praeguseks on projekteerimishange jõudnud kohtusse ja see võib tuua Kivastiku kinnitusel kaasa ka ehituse alguse venimise.



Keeruka juurdeehitise projekteerimiseks on Kivastiku sõnul ette nähtud poolteist aastat ja ehituseks veel ligi kaks aastat.



Vastavalt arengukavale kolib tulevikus meditsiinilinnakusse ka Tartu Lunini tänava lastekliinik. «Sünnitusosakond on juba uues majas ja on hea, kui ka lastehaigla asub külje all,» lausus Kivastik. «Arengukava järgi on lastekliiniku valmimisaeg 2015. aasta, aga tõenäoliselt valmib see siiski hiljem.»



Vana lastekliiniku tulevasi kasutusotstarbeid praegu alles nuputatakse, aga ühe võimalusena on Kivastiku sõnul kaalumisel patsiendihotelli ehitus. «Mitmel pool maailmas on patsiendihotellid,» selgitas ta. «Aktiivravi voodipäev on kallis, aga samas on selliseid haigeid, kes saavad päeval ravi ja võiks õhtul ära minna,» lausus ta. «Sestap võiks inimene ööbida hotellis, mille voodikoht on odavam.»



Juurdeehituste taustal renoveerib kliinikum ka Maarjamõisa haigla Nõukogude ajal rajatud kompleksi. Pärast meditsiinilinnaku valmimist on Kivastiku sõnul kogu aktiivravi ühte kohta koondatud. Eraldi jääb psühhiaatria ja nahahaiguste ravi, mis on Tartus Raja tänaval. Samuti jääb eraldi kliinikumi hooldus- ja taastusraviosa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles