Aasta loodusfoto pildistamisel tehti sohki

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mullu oktoobris võitis Londoni loodusloo muuseumi korraldatud ülemaailmsel loodusfoto konkursil žürii südame hispaanlase Jose Luis Rodriguez'i pilt üle aiavärava hüppavast hundist. Nüüd, mõned kuud hiljem on aga selgunud, et Rodriguez kasutas pildi saamiseks keelatud võtteid.


Hoolika analüüsimise järel tuvastasid kohtunikud, et Rodriguez kasutas

foto

saamiseks treenitud hunti ning žürii otsustas piltnikule omistatud aasta loodusfotograafi (Environnement Wildlife Photographer of the Year) nimetuse tagasi võtta, vahendas

CNN

.



Londoni loodusloo muuseumi juhataja Louise Emerson kinnitas, et treenitud loomade kasutamine ei ole võistlusel lubatud ning see on ka täpselt võistluse reeglites kirjas.



Kohtunikud tuvastasid, et foto oli tehtud Madridi lähedases looduspargis.



Ka Rodriguez ise tunnistas, et loom oli dresseeritud. Sellest hoolimata nõudis sellise foto saamine suurt pingutust. Täpselt õige kaadri saamiseks vahetas ta oma varem kasutatud fotoaparaadi Nikon D2X ümber Hasselbladi vastu.



Võistluse 45-aastase ajaloo vältel on see esmakordne juhtum, kui võitja diskvalifitseeritakse. Uut üldvõitjat aga välja ei kuulutata.



Konkursi üks võitjatest oli ka eestlane. Eesti Maaülikooli professor Urmas Tartes sai võidu kategoorias «Loomad oma keskkonnas» fotoga

lumekirp lumel

.



Eesti loodusfotograaf Sven Začek, kes ka ise on kolmel korral sellel konkursil osalenud, leidis, et igal juhul on sellist fotot saada üsna raske ka treenitud hundiga. Kuid kui autor oleks algusest peale tunnistanud, et ta rentis hundi, poleks tema pilt ilmselt finaali jõudnud.



«Küsimus on selles, kas hunt hüppab üle aia kord-kaks aastas või saab teda väravast üle hüppama panna kümme korda järjest,» selgitas Začek.



Fotograaf tunnistas, et sellise kaadri saamine tundus juba algusest peale pisut uskumatuna, ent kuna maailma kõige mainekama konkursi võitjad on ka varem täiesti uskumatuid kaadreid pakkunud ning žürii on väga põhjalik, ei osanud ta pettust kahtlustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles