Terviseteadus ulatub ka moosipurki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur Vuks (vasakul) ja Mihkel Zilmer.
Vahur Vuks (vasakul) ja Mihkel Zilmer. Foto: Margus Ansu

Ladina keeles marjake ehk AS Bacula, Tartumaal Rõngus registreeritud moositootja, on viimased kolm aastat teinud koostööd Tartu Ülikooli arstiteaduskonnaga arenduskeskuse Piima TAK tegevuste raames ning on õige lähedal funktsionaalse moosi turule toomisele. AS Bacula juht Vahur Vuks vahetas mõtteid meditsiinidoktor Mihkel Zilme­­riga.


Vuks: Millised suunad on toiduainete turul seoses arstiteadusega?



Zilmer: Oo, sellest rääkisin just pikalt TÜ ja ettevõtete kohtumispäeval, siin piirduksin moosidega. Sina toodad moose. Selleks, et moos säiliks, pannakse sellesse säilitusaineid.



Mõistlik moositootja peaks minema seda teed, et tasapisi kaovad moosist ära need lisatud ained, mis võiksid tekitada  probleeme. Praegu on ülikooli teadlased  lõpetamas funktsionaalse moosi loomise tehnoloogia väljaarendamist ja selle moosi tulevane tootja istub minu kõrval.



Vuks: Meie huviks on anda teaduse abil lisaväärtust oma toodetele ja selles saavad firma ja ülikool koostööd teha.  Ülikool teeb seda, mida ta teab ja oskab, ja ettevõte teeb seda, milles tema on hea. Kumbki jääb oma liistude juurde, aga eesmärk on teha üks sobilik king.



Zilmer: Ma toon sellise näite, et paljud, kes oma toodetes moosi kasutavad, ostavad selle väljastpoolt Eestit. Neil moosidel pole otseselt midagi viga, aga sinna on lisatud selliseid asju, mis seal ei peaks olema. Funktsionaalne moos on aga väga ilus näide sellest, kuidas Eesti tootja toodab Eesti toorainest suurepärast moosi ja annab teistele tootjatele võimaluse kasutada seda oma toodete paremaks tegemiseks.



Hulk Eesti inimesi saab tööd ja kaup on korralik. Vaid üks näide selle kohta: hoidsime neid moose aknalaual mitu kuud, aga mitte mingisugust hallitust ei tekkinud, kuigi säilitusaineid pole lisatud.



Vuks: Moosi tegemiseks on väga lihtne retsept: moosi sisse tuleb marju panna. Kõik.


Zilmer: Väga õige, aga siin tuleb mängu ka tootevalmistaja firma tõeline professionaalsus. Teadlased võivad ju anda hea kompositsiooni, aga kui tootmine pole tasemel, siis pole sellest kasu.



Kui aga kokku saavad hea tootmiskvaliteet ja teadustarkus, siis saab juhtuda ainult häid asju. Mul on hea meel, et Eestis tuleb järjest juurde neid, kes teevad teadlastega koostööd, sest oleme alati teadnud, et üks Eesti Nokia ongi Normaalne Söömine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles