Äpardus viis meierei punahallitusjuustuni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Mõni tahab hallitusjuustu läbi asfaldi sülitada, aga teine helistab öösel ja kiidab, kui hästi meie juustud veini kõrvale sobivad,» rääkis meiereipidaja Aigar Brett.
«Mõni tahab hallitusjuustu läbi asfaldi sülitada, aga teine helistab öösel ja kiidab, kui hästi meie juustud veini kõrvale sobivad,» rääkis meiereipidaja Aigar Brett. Foto: Sille Annuk

Nõos tegutsev Eesti ainuke hallitusjuustu tootja Luke Farmimeierei hakkab uuel nädalal tootma punahallitusjuustu, mis on maailmaski vähe levinud, rääkimata Eestist, kus seda vaid üksikud gurmaanid on maitsnud.  


«Meie ei tee tavalist juustu,» ütles Luke Farmimeierei juht Aigar Brett ja lisas naljatades, et tema meiereis ei teatagi, mis on tavaline juust.



Tavaliste killast pole kindlasti ka punahallitusjuust, mida Brett tahtis tootma hakata juba paar aastat tagasi, kuid leidmata juustu valmistamiseks sobivat hallituskultuuri, jäi plaan esialgu katki.



Eksitus viis uue tooteni

Läinud aasta lõpus aga juhtus õnnelik äpardus, kui juuretisefirma saatis Tartumaa meiereisse valgehallituskultuuri asemel punahallituse eoseid. «Ju vanajumal ajas asjad segamini ja saatis mulle seda, mida vaja oli,» rääkis Brett naerdes. 



Esimese partii punahallitusjuustu teevad meierei töötajad valmis tuleval teisipäeval ning kolme nädala pärast on näha lõpptulemus: kui punane sai juust ja mis maitsega see  on.



«Ma ise ootan ka põnevusega, sest juustutegemine on selline tundlik asi, et kunagi ei tea täpselt, mis välja tuleb,» jutustas meierei juht.



Esimesest katsepartiist saavad osa eelkõige juustutootja sõbrad ja tuttavad. Poekettide sortimenti jõuab punahallitusjuust Bretti sõnul kevadel, kui on olnud piisavalt aega katsetada, kuidas uus juust inimestele peale läheb ja kas juustutegemises on vaja midagi muuta.



Tonnide kaupa Soome

Samal ajal, kui käib eksperimenteerimine uute juustudega, tuleb meiereil hakata peagi vanu sissetöötatud sinihallitus- ja valgehallitusjuuste tootma oluliselt rohkem kui seni. Üks Soome vahendaja tahab eestlaste hallitusjuustud viia müüki põhjanaabrite poekettidesse. Kogused on Bretti sõnul veel lahtised, kuid soomlased ise on pakkunud välja, et esimese korraga võiks Soome viia 10 tonni juustu.



Alles üleeile lõi Brett aga käed laevafirmaga Tallink, mis hakkab veebruaris oma laevadel müüma Nõos toodetud sinihallitusjuustu Breti Blue.



«Praegu on tõesti hästi läinud,» oli Brett ka ise rahul, kuid ütles, et teekond 2004. aastal alustanud eksperimenteerivast juustuvalmistajast korralikult toimiva ettevõtteni läks üle kivide ja kändude ning vahepeal on olnud ka väga raskeid hetki.



«Kui ma oleksin alguses teadnud, et see nii keeruline saab olema, poleks alustanudki, aga praegu on mul hea meel, et ma seda ei teadnud, sest muidu ma poleks nii kaugele jõudnud,» rääkis Brett.  



Juust hallitab


Tartumaa meiereipidaja sooviks on oma juustutootmist veelgi laiendada ja Eestis juustukultuuri arendada. «Praegu saan ma ikka veel kõnesid, et mu juust hallitab,» rääkis Brett ja jätkas dialoogi kujuteldava vestluspartneriga.



«Hallitab? Aga mis juustu peal kirjas on?»



Noh, sinihallitusjuust.



«Mis värvi hallitus on?»



Sinakas ja natuke hallikas.



«Milles siis probleem on?»



No ta hallitab pealt ka, meenutas hallitusjuustutootja Brett lustakat vestlust ühe poemüüjaga.



Luke Farmimeierei


• Talus on 30 lehma, kelle piimast saab kuus valmistada umbes 1500 kilo hallitusjuustu.


• Hallitusjuustu saab valmistada ka ühe nädalaga, kuid Luke meiereis kulub juustu tegemiseks tavaliselt kolm nädalat.


• Enim müüdud eestimaine hallitusjuust on valgehallitusjuust Breti Brie.


• Läinud aastal tootis meierei umbes 30 tonni hallitusjuustu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles