Filmimine muudab raamatukogu tööd

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil filmiprojektor.
Pildil filmiprojektor. Foto: Margus Ansu / Postimees

Exitfilm teeb praegu Tartus ettevalmistusi filmi «Üks mu sõber» ülesvõtmiseks, mis toob jaanuari viimasel nädalal kaasa muudatusi linnaraamatukogu tegevuses.


Filmi stsenarist ja režissöör on tartlasest kirjanik Mart Kivastik. «Film on elust ja armastusest ja surmast, lihtne lugu väheste näitlejatega,» ütles ta.



Filmimine algab eeloleval nädalavahetusel ning võtab kavakohaselt aega kolm nädalat talvel ja ühe nädala mais. Filmimise põhikohad on Lutsu raamatukogu ja Maarjamõisa haigla. «Stsenaarium on mul kirjutatud nii, et peategelane töötab raamatukogus,» ütles Kivastik.


Peaosas on Aarne Üksküla, teistes tähtsates osades Aleksander Eelmaa, Rita Raave ja Harriet Toompere.



Soe ja humoorikas


«See on soe ja humoorikas film vanematest meestest, kes saavad hoolimata kõrgest east sõpradeks,» ütles filmi produtsent Anneli Ahven. «Film annab ükskõik milliste raskustega inimestele lootust, et igast olukorrast on väljapääs.»



Varem on Mart Kivastik stsenaristi ja režissöörina andnud vaatajatele lühifilmid «Isa» (1998) ja «Armuke» (1999). «Isa» peaosalist kehastas Lembit Ulfsak, poega mängis Silver Sepping. «Armukese» peaosatäitjad olid Lembit Ulfsak, Maria Klenskaja ja Kristel Sarnet.



Produtsent Anneli Ahven on Kivastikuga koostööd teinud «Taarka» filmimisel, mille puhul Kivastik oli kaasstsenarist. Filmi «Üks mu sõber» eelarve on produtsendi sõnul suhteliselt väike – 3,5 miljonit krooni.



Exitfilm on loodud aastal 1992 ning on sellisena üks vanimaid pidevalt tegutsevaid filmi- ja videotoodanguga tegelevaid stuudioid Eestis. Exitfilm on tootnud peale nimetatud  «Taarka» ka filmid «Kuhu põgenevad hinged», «Stiilipidu» ja «Malev».



Nädal raamatukogus


Filmi «Üks mu sõber» tegemise tõttu on kuu viimasel nädalal, 26.–29. jaanuarini suletud linnaraamatukogu erialakirjanduse saal ja internetituba teisel korrusel. Erialasaali lugejaid teenindatakse filmimise ajal teise ja kolmanda korruse ilukirjanduse saalides ning internetti saab kasutada lasteosakonnas.



Praegu erialasaali avariiulitel asuvad raamatud tuleb lugejatel neil päevadel ette tellida kas kohapeal või e-kataloogi ESTER kaudu, hoidlas paikneva kirjanduse saab aga kätte kohe.


Arusaamatuste korral soovitavad raamatukoguhoidjad abi küsida teise korruse fuajees istuvalt konsultandilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles