Raudmees läks pruudile nuustikuga kosja

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast Saksamaalt Austria piiri äärest rattaga koju Tartusse väntamist Varmo Varesel nii rõõmsat nägu peas ei olnud kui nüüd Raudmehe võistluseks 
treenimise puhkepausil.
Pärast Saksamaalt Austria piiri äärest rattaga koju Tartusse väntamist Varmo Varesel nii rõõmsat nägu peas ei olnud kui nüüd Raudmehe võistluseks treenimise puhkepausil. Foto: Margus Ansu

Kui siseneda spordiklubi Arctic jõusaali, mõõdavad kümned silmapaarid su kehamassiindeksi ja rasvaprotsendi. Õnneks ei tee ajakirjanik lugu jõusaalis, vaid spinningus, kus on vaid kaks sõitjat.


Sõitjad on igavesti kaugusesse rühkiva ratta peal vändanud juba tunni ning teine sama palju seisab ees. Erinevalt tavalisest treeningurühmast, kus püütakse kiire muusika bassilöögiga meeleheitlikult võidu joosta, mängib siin meestele taustaks hoopis film «Seitse samuraid» ning rattasõitu saadab muhe jutuvada.



Üks treenijatest näeb välja nagu seriaalist «Rannavalve» välja astunud – sihvakas ja trimmis. Teda kutsub paariline peatreeneriks, õige nimi on tal Margus Püvi. Kutsuja ise kannab nime Varmo Vares, välimuselt meenutab ta poisiklutti, kes kehalise kasvatuse tunnis just esiridades rahvastepalli ei mängi ja pärast kooli trenni minemise asemele leiab kümme muud tegevust.



Üks neist valmistub osalema tänavu juulis Prantsusmaal Nizzas toimuval Raudmehe võistlusel, kus tuleb ujuda 3,86 kilomeetrit, seejärel vändata 180,25 kilomeetrit rattal ning selle otsa veel ka 42,195 kilomeetrit joosta. Seda kõike 12–13 tunni jooksul.



Ja Raudmehe võistlusel osalejaks pole mitte Rannavalve-Margus, vaid tema pontsakam paariline Varmo Vares.



Jalgrattal Austriast Tartu


Miks võtab üks 35-aastane härrasmees, kahe lapse isa, majaomanik ning pealtnäha elus kõik ihaldatu saavutanu ette sellise eneseületuse? Noh, mis ma niisama ikka treenin, palju parem on, kui on mingi eesmärk, miks seda teha, on Vares veendunud.



Nii näebki mehe päevarutiin ette hommikul pärast laste kooli saatmist jõusaali siirdumise ning pärast tundide viisi treenimist tagasi koju laste juurde. Ja nii kaheksa kuud järjest.



Seitsmendat kuud lapseootel abikaasa Ilona ainult naerab selle peale. 16 koos oldud aasta jooksul on ta mehe üllatavate ettevõtmistega ammu harjunud.


Eks paras üllatus oli seegi, kui tulevane abikaasa tuli pärast pikemat pidu Ilonale külla, kaasas kolm nõukaaegset nöörist nuustikut. «Sõbrad tegid pärast nalja, et näe, tuli Ilonale matšalkaga kosja,» meenutab abikaasa.



Väike teatraalne element käib ikka Varmo Varese tegemiste juurde. Mehe liigutustes on aimata lapsepõlve mängukaaslast Sepo Seemanit. Välkuvad tumedad silmad, turris juuksed ja näoilmed aga meenutavad pigem Mihkel Smel­­janskit.



Tegelikult oleks Varmo Varesest pidanudki näitleja saama nagu mitmest tema sõbrast. Aga lavakasse astumist mõjutas ajateenistus. «Pärast sõjaväge tahtiski ta saada hoopis sõjaväelaseks,» märgib abikaasa Ilona. Varmo ise arvab, et sõjavägi mõjutas ka edasist mitmeks aastaks turvafirmasse tööle asumist.



Aga siis lõi näitlejapisik ikka jõulisemalt välja. 1990. aastate lõpul sai sõprade-tuttavate pidudel õhtujuhti mängitud. Siis aga tundus, et sellega võiks ka raha teenida. Nii on Varmo Varese loodud firma juhtimise all peetud sadu ettevõtete suve- ja talvepäevi ning muidugi pulmi.



Aastaid tagasi, kui tulevane abikaasa Austria piiri lähedal Saksamaal elas, läks Vares koos sõbraga piigale külla. Muidugi ununes aega tähele panna ning viisa kaotas kehtivuse. Kuna aga kumbki noormees ei tahtnud passi viisarikkumise märget saada, ostsid nad rattad ja asusid piirikontrollita piiripunkte läbides Tartu poole teele.



Vahepeal sattusid seiklejad metsavahelistele teedele, kus polnud küsimus mitte ainult selles, kus kohas asutakse, vaid ka mis riigis parasjagu viibitakse. «Koju jõudes olid põsed lohkus ja ema pakkus kohe kotletti, et laps on nii ära nälginud,» meenutab Ilona.



Ema soovil maadlejaks


Lapsepõlves nägi Varmo Varese ema poissi pigem maadlejana nagu maadlejast onugi. Nii pidi Varmo käima maadlustrennis, kuid enda sõnul leidis ikka võimaluse, et trenni asemel hoopis kinno põigata.



«Ma olen alati selline paksuke poiss olnud, joosta pole jõudnud. Mine tea, eks see Raudmehe võistlus on natuke nagu enesele tõestamine, et ma suudan seda teha,» räägib Vares.



Ega siis parem oleks, kui ta kuskil kõrtsus oleks, vaatab abikaasa Ilona Raudmehe ettevõtmist positiivselt.



«Ta teeb neid trenne ajal, mil lapsed on lasteaias ja koolis, ja sätib ikka nii, et saaks perega ka tegeleda, et mina ei peaks üksinda kõige eest hoolt kandma,» kirjeldab Ilona suurvõistlusele eelnevat elukorraldust.



Varmo Vares on oma elukorralduse lisaks ajajaotusele korralikult üle vaadanud. Alkoholi ei ole mees juba kaks kuud tilkagi võtnud, sest muidu järgmisel päeval trenni teha ei viitsiks.



Küll aga on ta kindel, et tõstab siiski klaasi märtsis pärast kolmanda lapse sündi. «Ja pärast võistlust võtan ka kindlasti ühe pitsi,» muheleb mees tulevikule mõeldes.



Ilona leiab, et treeningule pühendatud aeg tasub end jällegi teistpidi ära: «Suurem poiss on juba trennipisikust nakatunud ja käib isa eeskujul ujumas.»



Küsimuse peale, miks üks küps ja spordiga mitte just sinasõber võtab ette sellise katsumuse, naljatab Varmo Vares esiti, et eks see ikka edevusest ole.



Veidi järele mõelnud, jääb ta küll edevusele kindlaks, kuid lisab, et tegelikult ikka natuke eeskuju pärast ka. «Eestlased võiksid palju rohkem tegeleda kestusaladega,» on Varmo Vares kindel. Niisama jõusaalis võib ju end vormi ajada ja musklit punnitada, aga ees-märk võistlusele saada teeb asja palju vahvamaks.


«Mõni äkki vaatab, et kui see mees sai hakkama, no kurat, miks mina ei peaks saama!» loodab Vares.



CV


• Põline tartlane, sündinud Tartus 1974. aastal ning käinud Tartu 16. keskkoolis (praegu Kivilinna gümnaasium).



• Töötanud aastaid Eesti suurimas turvafirmas.



• 1999 lõi oma firma Fellander Fest, mis korraldab üritusi ja pakub muud meelelahutust.



• Round Table Tartu klubi liige.



• Hobid: matkamine,


reisimine ja koristamine.



• Raudmehe võistlusel osaleb Varmo Vares


27. juulil Nizzas, kus võistlejaid on 3000. Võistlusteks aitavad tal valmistuda Arcticu spordiklubi ja Vomaxi spordimeditsiinikeskus, kes kontrollib tema tervislikku seisundit.



• Abielus, peres kasvab kaks poega.



17 tunniga raudmeheks


Raudmehe triatlon (The Ironman Triathlon) on pikamaavõistlus, mis koosneb 3,86 km ujumisdistantsist, 180,25 km rattasõidust ning 42,195 km jooksumaratonist. Võisteldakse täpselt selles järjekorras ilma pausideta.



Võistlus algab kell seitse hommikul. Ujumiseks on aega maksimaalselt kaks tundi ja 20 minutit. Kell 17.30 peab ühel pool olema  rattasõiduga ning südaööks peab lõpetama ka maratoni. Ühtekokku on selleks aega kuni 17 tundi.



Raudmehe maailmameistrivõistlused on igal aastal Hawaiil, esimest korda toimusid need 1978. aastal. Raudmehe MMile pääseb vaid eelnevatel võistlustel kvalifitseerunu.



Mullu novembris võitis Eesti triatleet Kirill Kot­­še­­ga­­rov ajaga 8 tundi, 24 minutit ja 39 sekundit Florida Ironmani, mis tagas edasipääsu Hawaii MMile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles