Toomemäele tekib vabaõhusaal

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Friedrich Robert Faehlmanni büsti taga kaarja vana anatoomikumi õuel võib praeguse kava kohaselt tulevastel soojematel aegadel istuda loengutes, kuulata kontserte ja vaadata etendusi.


Tartu linnavalitsus otsustas esitada linnavolikogule eelnõu, millega soovitakse algatada Lossi 38 krundi ja selle lähiala detailplaneering, et kaaluda võimalusi selle krundi jagamiseks.



7632 ruutmeetri suurune krunt asub vanalinna muinsuskaitsealal ja Toomemäe pargi looduskaitsealal. Lisaks vanale anatoomikumile on sellel krundil ka kaks elamut, mis samuti kuuluvad Tartu Ülikoolile.



Lähteseisukohad


Planeeringu lähteseisukohtade järgi on vana anatoomikumi eesõuele ette nähtud loengute, vabaõhukontsertide ja -etenduste koht koos teisaldatavate pinkide ja atribuutikaga (200 kohta).



Praegused pingid on kavas säilitada. Samuti on kavas paigaldada valgustid vana anatoomikumi ja endise naiste-kliiniku illumineerimiseks.



Planeerida tuleb ka trepistik, mis kergendab jalavaeva tõusmisel Kuradisilla juurest.



Miks on tarvis teha sellist planeeringut? Tartu linnavalitsuse planeeringuteenistuse juhataja Indrek Ranniku sõnul selle pärast, et Tartu Ülikool soovib vana anatoomikumi krundist lahti kruntida nurga taga olevat kaht väikest puit-elamut. Need üürimajad on pealtnäha üsna haledas seisukorras.



Kui komisjon lähteülesande heaks kiidab, läheb asi arutamisele 21. jaanuaril volikokku. Kui volikogu algatab planeeringu koostamise, sõltub selle valmimine juba ülikoolist.



Ranniku juhtis tähelepanu asjaolule, et planeeringu ala on suurem kui vana anatoomikumi krunt. Lisaks kahe puitelamu lahtikruntimisele peab planeering lahendama ka vana sünnitusmaja parkimise ja juurdepääsu küsimused, samuti vana anatoomikumi ümbruse kujundamise.



Tartu Ülikooli planeerimistalituse juhataja Heiki Pageli sõnul on planeeringut tarvis korrektsuse ja selguse mõttes.



Pooleldi kasutamata


Vanas anatoomikumis on praegu ülikooli ajaloo muuseumi arstiajaloo püsiekspositsioon, kus võib näha ajaloolisi arstiinstrumente, õppevahendeid ja preparaate.



Kahe puitelamu poolses tiivas tegutsevad Lõuna-Eesti keele- ja kultuuriuuringute keskus ning ülikooli haridusteaduskonna õppekavade keskus.



s sealseid maju müüa? «Vaatame praegu väga kriitiliselt üle kogu ülikooli kinnisvara,» ütles planeerimistalituse juhataja. «Selle krundi kohta ei ole veel otsuseid tehtud.»



Anatoomikumi teine korrus on praegu sama hästi kui kasutamata. «Otsime hoonele aktiivselt kasutusfunktsiooni,» ütles Pagel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles