Rask: riigikohus on põhiseaduse valvekoer

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohtunike portreed riigikohtu üldkogu saali seinal.
Riigikohtunike portreed riigikohtu üldkogu saali seinal. Foto: Lauri Kulpsoo

Täna pidas riigikohus Tartu Ülikooli aulas oma 90. aastapäeva puhul aktuse, kus kõnelenud riigikohtu esimees Märt Rask kinnitas, et igapäevase õigusemõistmisega on riigikohus kui ühiskonna valvekoer.


Rask tõi oma peokõnes välja kohtu rolli põhiseaduse väljatöötamisel. Nii on põhiseadus kui selle alusel loodud õiguskord vaatamata majandustõusudele ja -langustele, kuritegevusele ja paljudele teistele mõjudele vastu pidanud.

«Kohut mõistetakse faktide ja õiguslike normide alusel. Tehtud otsused peavad mahtuma põhiseaduse raamidesse,» kinnitas Rask.

Pikemalt peatus Rask võimude lahususel. «Nii, nagu kohtunikud ei anna hinnangut poliitikute otsustele, ei tohiks ka poliitikud anda hinnanguid kohtuotsustele. Selles seisnebki võimude lahusus.»

Riigikohtu esimees kinnitas, et kohtuotsuse tegemine, mis läheb vastuollu varem kujunenud avaliku arvamusega, nõuab kohtunikult suurt pingutust. «Tuleb mõista, et õigusemõistmine ei ole hasartmäng. See peab käima kooskõlas õigusruumiga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles