Noored ihkavad välismaale eluülikooli õppima

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Lõpetamise aegu mõlkus mõttes küll pigem arstiteaduskond,» teatas Triin Jassov, kes sattus hoopis Taani rahvaülikooli õppima ja otsustaski seal kõrghariduse saada.
«Lõpetamise aegu mõlkus mõttes küll pigem arstiteaduskond,» teatas Triin Jassov, kes sattus hoopis Taani rahvaülikooli õppima ja otsustaski seal kõrghariduse saada. Foto: Margus Ansu

Hugo Treffneri gümnaasiumi abiturient Triin Jassov istus 2007. aasta kevadel Gildi tänaval Tõnissoni kuju juures ja oli veendunud, et astub Tartu Ülikooli arstiteaduskonda. Elu viis aga ta haridust omandama Taani.


Tegelikult kulges Jassovi haridustee sootuks teist rada. «Ma ei tahtnud siis kohe veel kõrgkooli astuda, tahtsin veel maailma avastada,» ütles Jassov.

Nii leidiski tüdruk sõbranna kaudu Taanis Århusi lähedal sobiva rahvaülikooli ning otsustas minna sinna taani keelt õppima. Lisaks andis Taani riik talle õppimiseks ja elamiseks stipendiumi.

Seda rahvaülikooli iseloomustab Jassov sõnaga eluülikool. «See on rohkem nagu aeg iseendale,» selgitas ta. Huvikooli moodi rahvaülikoolis saab õppida alasid spordist Aafrika trummide või jahipidamiseni.

Raskeim leida elukoht


Alguses oli plaan õppida kolm ja pool kuud, tegelikult jäi tüdruk sinna terveks õppeaastaks. Taani keel sai selle ajaga suhu ning Jassov otsustas ka kõrghariduse võõrsil omandada. Nii astuski neiu Kopenhaageni Äriakadeemiasse (Business Academy Copenhagen North).

«Ise ei pidanud millegi pärast eriti muretsema, sest minule.com kaudu oli vastava ülikooli sisseastumispaberite täitmine hästi lihtne ja mugav,» rääkis Jassov sisseastumisest.

Kuigi ülikooli sissesaamine läks libedalt, ei arvestanud neiu sellega, et tuleb ka elukoht leida. Taanis on aga ühiselamukohtade põud ning korteris toa üürimine maksab keskmiselt 5000 Eesti krooni.

Soodsa elukoha otsingud viisid neiu katkise reformvoodiga kütmata ja valgustuseta üürituppa, linnalähedasse metsa õiget bussipeatust otsima ning lõpuks sõbranna diivanile ajutisele magamiskohale.

Praeguseks on Jassov aga lahkete kohalike abiga leidnud tööd sealsamas rahvaülikoolis, kuhu ta algul õppima tuli, ning alustab peagi õpinguid hoopis Taani ülikoolilinnas Århusis. Oma eluülikoolis katsumuste teel õpitut kavatseb neiu kasutada Taani õppima asuvaid eesti noori nõustades.

Tegelikult läheb välismaale õppima asujatel enamasti kergemini. Ülikooli sisseastumine on vahendusportaalide kaudu lihtne ning kui elukohaotsingutega piisavalt vara alustada, ei tohiks seegi muret teha, on Jassov kindel.

Tuhat õppurit välismaale


Üheks selliseks eesti noori välismaale vahendavaks organisatsiooniks on minule.com, kust teise riiki õppima suunduv noor abi saab. Pärast seda, kui noor on välja mõelnud, mida ja kus ta õppida sooviks, tuleb minule.com appi ning aitab kokku panna vajalikud dokumendid, et need õigeks ajaks õigesse kohta toimetada. Samas aitab organisatsioon muu nõugagi. Teiste välisõppurite kogemustest saab häid nõuandeid.

«Õpetlik point on selles, et enne siia tulekut peaks olema majutuskoht broneeritud, kui just lahkeid tuttavaid ees pole,» kirjeldab minule.com kaudu Inglismaale Anglia Ruskini Ülikooli õppima asunud Lauri.

2008. aastal Århusi Äriakadeemiasse õppima läinud Maris kirjutab minule.com leheküljel: «Majanduslikult tulen Taanis vägagi hästi toime, sest kooli kõrvalt raha teenida on siin kergem. Seda seetõttu, et lühema tööaja eest on tasu kõrgem kui näiteks Eestis.»

Nelja tegutsemisaasta jooksul on organisatsiooni kaudu välismaale õppima läinud tuhatkond õpilast. Kandideerijate seas on keskkooliõpilasi ja üliõpilasi.

Minule.com piirkonnajuht Jana Tiits rääkis, et konsultatsioonil uuritakse noore täpsemaid eelistusi. Mida õpilane õppida tahab, kus riigis, mis keeles ning palju muudki. Kui see kõik on selgunud, uurib minule.com välja, mis dokumente tarvis läheb ning aitab need vajaduse korral tõlkida ja korda ajada.

minule.com
• minule.com pakub abi sobiva ülikooli ja eriala leidmisel ning annab konsultatsiooni lähtuvalt õppuri võimalustest.
• Aitab välismaale õppima asuda noortel Eestist, Lätist, Leedust, Ungarist, Rumeeniast, Bulgaariast.
• Tutvustab oma tegevust 18.–22. jaanuarini ringreisil Eestimaa koolides.
• Tartumaal on organisatsioonil plaanis käia Hugo Treffneri ja Miina Härma gümnaasiumis, Des-cartes´i lütseumis, Elvas ja Nõo reaalgümnaasiumis. Tutvustused toimuvad ka sõjaväeosades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles