Kohus karistas koolitulistamisega ähvardanut šokivangistusega

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildistatud 25. novembril 2009.
Politseilintidega piiratud koolitulistamise ähvarduse saanud Tartu Kommertsgümnaasium.
Pildistatud 25. novembril 2009. Politseilintidega piiratud koolitulistamise ähvarduse saanud Tartu Kommertsgümnaasium. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu maakohus tunnistas eile avaliku korra raskes rikkumises süüdi 18-aastase Janise, ning määras talle šokivangistuse. Janis ähvardas mullu novembris Tartu Kommertsgümnaasiumi koolitulistamisega.


Kohus karistas süüdistatavat kokkuleppemenetluse otsusega kolmeaastase vangistusega, millest kohe ärakandmisele kuulub üks kuu ja 18 päeva. Ülejäänud vangistust ei pöörata täitmisele juhul, kui Janis ei pane kahe aasta jooksul toime uut kuritegu ja täidab kontrollnõudeid, vahendas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Mõistetud šokivangistuse kandis varem kriminaalkorras karistamata Janis ära eelmise aasta 25. novembrist kuni eilseni eelvangistuses viibides. Eile vabastati süüdistatav pärast kohtuotsuse kuulutamist vahi alt ning algas talle määratud katseaeg, mille jooksul peab ta alluma kriminaalhooldusametniku kontrollile.

Lõuna ringkonnaprokurör Marge Püss loodab, et süüdimõistetud noormees on oma õppetunni kätte saanud ning jätkab edasist elu seaduskuulekalt.

«Šokivangistuse pikkuse määramisel sai arvestatud sellega, et eile vanglast vabanenud nooruk saab juba täna koolitööga jätkata. Vanglas veedetud jõulud ja uusaasta on samas veenev tõestus, et oma sõnade ja ähvarduste eest tuleb ka vastutada.»

Prokuröri sõnul on raske välja tuua ähvarduse postitamisel ühest motiivi. Nii ei suutnud süüdistatav ka ise oma tegu selgelt põhjendada, küll sai ta lõpuks väga hästi aru, kui tõsiste tagajärgedeni see viis, kommenteeris Püss pressiesindaja vahendusel.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri esitatud süüdistuse järgi postitas naaberkooli, Tartu Descartes’i lütseumi, 18-aastane abiturient Janis 24. novembril internetifoorumisse ähvarduse Tartu Kommertsgümnaasiumis toimuva koolitulistamise kohta.

Ähvarduse tõttu kool järgmiseks päevaks suleti. Lastele ning nende vanematele saadeti öösel laiali sõnumid, et õppetööd koolis ei toimu. Päev hiljem lubas politsei kooli taas avada, kuna ähvardaja ei kujutanud kooliperele enam ohtu. 25. novembri õhtul tehti ähvardaja isik kindlaks ning ta peeti kinni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles