Ühekohalisi tube tuleb juurde

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Üliõpilasküla haldusjuht Mati Kirk näitab Nooruse 7 teisel korrusel olevat rõõmsailmelist õppetuba.
Tartu Üliõpilasküla haldusjuht Mati Kirk näitab Nooruse 7 teisel korrusel olevat rõõmsailmelist õppetuba. Foto: Margus Ansu

Ülikoolil on kavas teha Purde 27 ja Nooruse 7 üliõpilaselamus ümberehitusi, mis toob juurde poolsada ühekohalist tuba. Praegu ootavad tudengid üheseid tube mitu aastat ning järjekorras on ligi paarsada inimest.


Tartu Ülikool otsustas ehitada Purde 27 ja Nooruse 7 üliõpilaselamu seni kasutult seisvatesse ruumidesse ühekohalisi tube. Praegu nõuavad tühjalt seisvad pinnad kütmist, kuid tulu ei too.

Nooruse üliõpilaselamus on esimesel korrusel endised sööklaruumid, hobi- ja abiruumid ning vana toidupood,  mida kasutatakse praegu rattahoidlana.

Purde 27 hoones on kasutamata üks osa majast, kus mõned aastad tagasi asusid Õpetajate Seminari õpperuumid. Ruumikomisjoni esimehe professor Birute Klaasi sõnul on mõlemasse hoonesse võimalik ehitada 20–30 tuba.

Täpne tubade arv selgub projekteerimise käigus.

Kolm aastat järjekorras


Tartu Üliõpilasküla majutusjuhi Janika Hango sõnul on Tartu Ülikooli üliõpilaselamutes järjekorras ootamas 180 inimest, kes soovivad privaatselt üksinda toas elada.
«Me oleme kõigile tavaliselt öelnud, et ooteaeg on aasta-poolteist, kiiremini ikka ei julge lubada,» rääkis majutusjuht.

Esimesena joone all ootav tudeng on järjekorras olnud juba 2006. aasta novembrikuust.
Kokku on aga majutushoonetes praegu 117 ühekohalist tuba. Tiigi 14 elamus on viis ühest tuba. Seal maksab aga ühekohaline tuba sama palju kui kahekohaline ehk 1872 krooni kuus.

Teistes renoveeritud üliõpilaselamutes maksab ühene tuba 1209 krooni kuus. Pepleri 14 üliõpilaselamus on igal korrusel üks köögita ühekohaline tuba, mis maksab kuus 980 krooni.

«Kõige odavam oleks tudengil muidugi elada näiteks neljakesi toas,» mõtiskles üliõpilasküla haldusjuht Mati Kirk. Samas lisas ta, et privaatsete ühekohaliste tubade põuale toob Purde ja Nooruse elamu ümberehitamine kindlasti leevendust.

Üür ei tõuse


Üldiselt jagavad ühekohaliste tubade elanikud teistega kööki ning tualettruumi. Samas on näiteks Pepleri üliõpilaselamus 11,6-ruutmeetrine ühekohaline tuba koos köögi ja vannitoaga.

Suurimad ühekohalised toad on aga Raatuse üliõpilaselamus, kus üksinda võib elada isegi üle 20-ruutmeetrises toas. Kirk kinnitas, et ümberehituse käigus saadavad uued toad on kõik suuremad kui 12 ruutmeetrit.

Tubade projekteerimiseks ja ehitamiseks on ülikool 2010. aasta eelarves eraldanud seitse miljonit krooni, ehitus algab juba tänavu.

«Kulud kaetakse isetasuvuse põhimõttel,» ütles Birute Klaas. See tähendab, et ülikooli investeeritud miljonid tulevad tagasi tubade üürirahast.

Samas lubas Klaas, et praeguses majandusolukorras pole plaanis üliõpilastel üürihindu tõsta.

Ühekohalised toad
• Tartu Ülikooli üliõpilaselamutes on 117 ühekohalist tuba.
• Privaatne tuba maksab Narva mnt 89 elamus 493 kr kuus, Tiigi 14 elamus 1872 kr kuus.
• Uued ühekohalised toad ehitatakse Purde 27 ja Nooruse 7 üliõpilaselamusse söökla, toidupoe, vabaajaruumide  ja õppesaalide asemele.
• Nooruse 7 hoonel läheb ümberehitamisele ka vana terrass, kuhu tuleb rattaparkla. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles