Tartlased hakkavad Taanile sotsiaalmaju ehitama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodumaja Ravila tänava uues tehases tõotab alanud aasta tulla eelmisest töörohkem, sest kõik Kopenhaagenisse ja Oslosse tellitud korterelamud tehakse ruumiliste elementidena valmis Tartus.
Kodumaja Ravila tänava uues tehases tõotab alanud aasta tulla eelmisest töörohkem, sest kõik Kopenhaagenisse ja Oslosse tellitud korterelamud tehakse ruumiliste elementidena valmis Tartus. Foto: Margus Ansu

Mullu läbi aegade suurima mõõna üle elanud Kodumaja alustas uut aastat positiivselt, võites Kopenhaageni linnavalitsuse hanke, mille tulemusena hakkavad tartlased Taani pealinna sotsiaalmaju ehitama.


«See on väga suur asi eriti praegu, kui töö on defitsiit igal pool,» lausus Kodumaja juhatuse esimees Lembit Lump.



Hankevõidu järgi ehitab Tartu firma Kopenhaageni elamurajooni ühe 50-korterilise sotsiaalmaja erivajadustega inimestele ning seitse väiksemat sotsiaalmaja, mille 90 korterit annab linn soodustingimustel üürile neile, keda peab vajalikuks taskukohase elamispinnaga toetada.   



Lumpi sõnul on 15-aastane Tartu ettevõte varemgi Skandinaaviasse suuri korterelamuid ehitanud, kuid vaimse ja füüsilise puudega inimestele korterite ehitamine on firma jaoks esmakordne.



«See on korralik väljakutse, sest nüansse, millega arvestada tuleb, on palju, et erivajadustega inimestel seal mugav ja turvaline elada oleks,» rääkis Lump.



Hankevõiduga saadud lepingute kogukäive on pisut üle 200 miljoni krooni. Arvestades seda, et Kodumaja 2008. aasta käive oli 388 miljonit krooni, on enam kui 200-miljoniline leping Lumpi sõnul korralik panus firma rahakotti.



«See on suur saavutus,» tunnustas Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektor Indrek Peterson Tartu firma hankevõitu. «Tublid on need, kes ehitusturu pea 50-protsendilisest kahanemisest hoolimata on leidnud uusi turge ja müügivõimalusi,» lisas ta.



Ehituseks läheb Kodumaja juhatuse liikme ja müügidirektori Andrus Leppiku sõnul sel suvel.


Esialgu teevad Kodumaja töötajad puitkarkasselamud Tartu tehases sisuliselt valmis, alustades konstruktsioonidest ning lõpetades siseviimistlusega.



Seejärel transporditakse ruumilised elemendid laevadega Kopenhaagenisse, kus paarkümmend töömeest elamud kokku panevad. «Põhitöö käib Tartus,» nentis ta. 



Lisaks sotsiaalmajadele hakkab 205 töötajaga Kodumaja sel aastal ehitama Kopenhaagenisse ja Oslosse tavalisi kortermaju.



Läinud nädalal allkirjastatud lepingute kogumaksumuseks on Leppiku sõnul 129,5 miljonit krooni.



Äsja lõppenud aastal teenis Kodumaja kahjumit ja oli juhatuse esimehe Lumpi sõnul suures augus, uus aasta on alanud firmale väga positiivselt ja ettevõte on Lumpi kinnitusel hea tervise juures.



«Tahaks loota, et kõige hullem aeg on üle elatud ja ehituski hakkab meie eksporditur-gudel tasapisi ülesmäge minema,» ütles ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles