Tartlased korjavad tonne tõrusid

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veeriku kooli lapsed tassisid garderoobi kokku üle pooleteise tonni tõrusid.
Veeriku kooli lapsed tassisid garderoobi kokku üle pooleteise tonni tõrusid. Foto: Veeriku kool

Juba aastaid on tartlastel kombeks sügisel siirduda lähimate tammede manu, et Elistvere loomapargi asukate jaoks kotid-korvid triiki tõrusid täis korjata.

2007. aastast on see vaba aja veetmise viis olnud osa Tammelinna päevade programmist. Tänavu koguti selle ürituse raames Elistverele umbes tonn tõrusid, oma panuse andsid nii koolid, lasteaiad, sõpruskonnad kui eraisikud.

Veeriku õpilaste rekord

Tammelinlased pole aga ainsad, kes tõrusid koguvad. Silmapaistva koguse korjasid sel aastal Veeriku kooli õpilased. Seal on tõrusid kogutud juba viiel sügisel ning tänavu tassisid lapsed neid kooli garderoobi kokku koguni rekordilised 1678 kilogrammi.

Kooli huvijuht Kadri Lill ütles, et eriti tublid olid 1.a klassi lapsed, kes korjasid 436 kilo. Tema sõnul ei teinud lapsed seda aga ainult võistlusmomendi pärast, vaid pigem just loomade aitamise soovist. Näiteks kolmanda klassi lapsed läksid viimasele korjeretkele veel tund enne äraveoauto tulekut, selleks ajaks olid tõrud juba kaalutud ja teada, et võiduvõimalust neil pole.

Vanaproua korjas 120 kg

Elistvere loomapargi juhataja Sirje Saul ütles, et praeguseks on neile toodud umbes kolm tonni tõrusid ning peagi on lisa tulemas veel näiteks Rannu ja Forseliuse koolist.

Teiste kogujate hulgast tõi Saul välja ühe Tartu vanaproua, kes iga päev õue minnes võttis väikse korvikese kaasa, kuivatas korjatud tõrud ära ning kui loomapargi töötajad kohale jõudsid, oli tal neid kogunenud neli suurt kartulikotitäit, 120 kilogrammi. «Me arvasime küll, et palju tal neid ikka on, kui ta helistas. Aga kui kohale jõudsime, jäi meil suu lahti,» muigas Saul.

Sauli sõnul võib tammetõrusid neile tuua nii palju kui jaksab ja neil on sellest ainult hea meel: ühel aastal oli neil varusid seitse tonni ja loomad jõudsid need kõik ära süüa. Tõrud ei ole siiski põhitoidus, neid nakitsetakse tavatoidu kõrvale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles