Näitusele tuleb patju ka Soomest

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helen Valk (vasakult), professor Aet Ollisaar ja Thea Ilusmets avasid eile pärastlõunal Tartu Kõrgemas Kunstikoolis üle lahe Kuopiost tulnud padjapakke.
Helen Valk (vasakult), professor Aet Ollisaar ja Thea Ilusmets avasid eile pärastlõunal Tartu Kõrgemas Kunstikoolis üle lahe Kuopiost tulnud padjapakke. Foto: Margus Ansu

Aasta esimene uus väljapanek Nooruse galeriis on teema poolest pehme ja unine, ent sisu poolest teravmeelne ja kohati teravgi. Eesti-Soome padjanäitus «ÖÖüli-kool» avaneb homme.


Helsingi Metropolia rakenduskõrgkooli, Kuopio Disainiakadeemia ja Tartu Kõrgema Kunstikooli (TKK) tekstiiliosakonna tudengite ja õppejõudude näitus koosneb patjadest.



Ühest küljest on padi tarbeese. «Nii on valminud disainerliku lähenemisviisiga töid, mille märksõnadeks on praktilisus ja kasutajasõbralikkus,» selgitas professor Aet Ollisaar.



Mitu tähendusvälja


Teisalt seob padi professori sõnul endas mitmeid tähendusvälju ning toob meelde mõtete uitamise aja une ja ärkveloleku piiril. «Une ja unetuse kaaslasena on padi meie intiimne seltsiline,» märkis ta. «Autorid on otsinud padja märgilist tähendust ja leidnud väga erinevaid tõlgendus- ja teostusviise.»



Näiteks Helen Valk on  kokku õmmelnud lennukikujulised nõelapadjad. Margit Kullas aga, kes samuti õpib TKK tekstiiliosakonnas neljandal kursusel, paneb välja nõelapadja «Siil udus», mis koosneb nõelu magnetina külge tõmbavast tillukesest vaarikamoosi kompsust.



Loengusari raadios


Näituse nimi «ÖÖülikool» viitab Eesti Rahvusringhäälingu loengusaadete sarjale «Raadio ööülikool». Need saated on professor Ollisaare hinnangul heaks saatjaks kunstnikule, kes teeb tööd sageli just hilistel tundidel. Valik saateid kõlab ka näituse taustaks.



«Raadio ööülikool» on alates selle sarja esimesest saatest 2000. aasta mais olnud toimetaja Jaan Tootseni põhitöö. Ta märkis, et saateks saab ka Tartu Ülikooli eesti ja võrdleva rahvaluule professori Ülo Valgu avatud loeng «Öö ja uni uskumustes» Nooruse galeriis 28. jaanuaril.



Mis kell te panite pea padjale ööl vastu kolmapäeva?



«Olen lapsest saati olnud suur ööloom, aga eile läksin suhteliselt vara magama, nii kesköö piiri peal,» ütles Jaan Tootsen. «Mulle ööd meeldivad, vaikus ja rahu ja omaette olemise aeg. Kõige sügavamad rahuhetked, samuti rõõmust eufoorilist ekstaasi mäletan ikka ööaegadest.»



Helen Valk uinus kella kolme ajal, sest õmbles lennukeid. Margit Kullas läks magama kell pool kaks. Professor Aet Ollisaar pani pea padjale kella 23 paiku, kuid asus kell 3 kirjutama teksti padjanäituse kohta, et see siis paari tunni pärast saata TKK pressiesindajale.



Öö liitub ülikooliga


• Tartu Kõrgema Kunstikooli galeriis Noorus (Riia 11, Tartu) avatakse 8. jaanuaril kell 17 näitus «ÖÖülikool».


• «ÖÖülikool» on Helsingi Metropolia rakenduskõrgkooli, Kuopio Disainiakadeemia ja Tartu Kõrgema Kunstikooli tekstiiliosakonna ühisnäitus patjadest.


• Näituse taustaks kõlab  sarja «Raadio ööülikool» saateid.


• Näitust saab Nooruses vaadata 31. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles