Lääne- ja idaringil Tartus ootavad autojuhte suured muutused

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Idaringtee Võru tänava viadukti all käisid eile hommikul kella kaheksa paiku tööjärge vaatamas maanteeameti Lõuna regiooni ehitusvaldkonna juht Janar Taal (vasakult), liiklussõlmi ehitava ASi Nordecon projektijuht Kristjan Toome ja maanteeameti Lõuna regiooni ehitusosakonna peaspetsialist Rao Jürison. Homme pole jalakäijatel sinna enam asja.
Idaringtee Võru tänava viadukti all käisid eile hommikul kella kaheksa paiku tööjärge vaatamas maanteeameti Lõuna regiooni ehitusvaldkonna juht Janar Taal (vasakult), liiklussõlmi ehitava ASi Nordecon projektijuht Kristjan Toome ja maanteeameti Lõuna regiooni ehitusosakonna peaspetsialist Rao Jürison. Homme pole jalakäijatel sinna enam asja. Foto: Kristjan Teedema

Oranži vestiga ameti­mehed võisid eile hommikul Idaringteel Võru tänava otsas uue viadukti all veel kõndida, et tööjärjele lähedalt pilk heita. Kui ilm vähegi lubab, pole jalameestel homsest sinna asja, sest siis sõidavad seal autod.

Läheb väga töiselt, iseloomustas maanteeameti Lõuna regiooni ehitusvaldkonna juht Janar Taal tööjärge Lääne- ja Idaringteel. «Tehtud on palju, aga ka teha on siin veel omajagu ning talv on ukse ees,» lisas ta.

Kui ilm vähegi lubab ehk kui reede hommikuni ei tule kõva vihma, siis korraldab ida- ja lääneringi ehitav AS Nor­decon homsest, 27. septembrist Võru tänava lõpus ja selle läheduses liikluse ümber, et kõik tööd enne lund ära lõpetada.

Muutused on suured: reedest läheb kinni Võru tänava lõik Ringteest linna piirini ning Võru tänava otsas olev raudteeülesõit. Tartusse ja Tartust väljasõitmiseks tehakse lahti kahe uue maanteeviadukti ja nende vahele ehitatud raudteeviadukti all olevad sõidurajad.

Kolm nädalat ümbersõitu

«Kui me liiklust viaduktide alla ei suuna, siis pole võimalik Võru tänava lõppu valmis ehitada,» selgitas Ida- ja Lääneringteed ehitava Nordeconi projektijuht Kristjan Toome. Kõiki uusi sõiduradu veel ei avata, sest kõrvuti liiklusega jätkub seal asfaltimine ja haljastamine.

Võru tänava lõpus oleva raudteeülesõidu sulgemine on aga Tartule lausa ajalooline sündmus, sest tänu uuele raudteeviaduktile kaob ülikoolilinnast väga ohtlik Võru tänava ja Tallinna–Tartu–Luhamaa maan­tee ristumiskoht, kus kahjuks on põlenud üsna palju küünlaid.

«Lõpuks kaob seal ära ajutine lahendus, mis pidas vastu kolmkümmend aastat,» märkis maanteeameti Lõuna regiooni ehitusosakonna peaspetsialist Rao Jürison.

Peale selle tekib Tartusse Riia tänava ja Variku viadukti kõrval juurde kolmas koht, kus autojuhid ei pea enam tõkkepuu taga seisma.

Võru tänava lõpu väljaehitamine tähendab homsest suurt muutust Ülenurmelt ja kaugemalt Tartusse sõitvatele inimestele, kes ei saa vähemalt kolm nädalat harjumuspäraselt Võru tänavale sõita. «Ülenurme, Roiu ja Võru poolt tulijad peavad arvestama sellega, et Tartusse jõudmiseks kulub neil ligi veerand tundi kauem kui seni, sest tuleb teha ümbersõit,» toonitas Rao Jürison.

Kurepalu teelt ja Ülenurmest tulevatel autojuhtidel on Tartusse Ringteele jõudmiseks vaja esmalt Ülenurme gümnaasiumi juurest sõita raudteeülesõiduni ja siis Võru maanteele. «Paneme Ülenurme kooli ja raudteeülesõidu juurde reede hommikul liikluskorraldajad, et asi paremini sujuks,» ütles Kristjan Toome.

Võru maanteelt läheb sõit edasi Rehe hotelli taha ehk marsruudil Lemmatsi tee – Rehepapi tee – postimaja liiklussõlm Ringteel – Ringtee.

«Linna võib sõita ka üle Variku viadukti, aga hommikuti ja õhtuti on Aardla tänav autodest umbes,» märkis Rao Jü­rison.

Uus vajab harjumist

Rehe hotelli tagant ümbersõidu tegemine peaks lõppema 7. oktoobril, mil Võrust tulijad võivad Võru-Ringtee rambi ehk mahasõidu kaudu Ringtee tänavale sõita. «Kui ilm vähegi lubab, siis saavad Ülenurmelt tulijad alates 14. oktoobrist sõita linna üle Võru tänava viadukti ja Võru poolt tulles võib teha parempöörde Ringteele,» ütles Kristjan Toome.

Novembri lõpuks peaks Lääneringtee liiklussõlm ja Idaringtee kuni vanglani olema valmis. «Autojuhtidel tuleb siin harjuda hoopis teistmoodi liikluskorraldusega kui seni,» ütles eilse ringkäigu lõpul Janar Taal.

Uute viaduktide all olevaid sõiduradasid eraldavaid kõrgeid äärekive vaadates tõdes ta, et kui autojuht avastab end valelt rajalt liiga hilja, siis tuleb soovitud sihtkohta jõudmiseks ring teha.

«Meile heidetakse praegu ette, et siin on liiga palju eritasemelisi ristmikke,» ütles Rao Jürison. «Ehk neid ongi praegu palju, aga ehitame need liiklussõlmed ju viiekümneks aastaks.»

Liikluskorralduse muudatus

• Teetööde tõttu Ringteel, Võru tänaval ja Võru maanteel muutub reedest, 27. septembrist selles piirkonnas liikluskorraldus.

• Liikluseks suletakse Võru tänav Ringtee ristmikust linna piirini (v.a kohalikele elanikele, Ülenurme sõitvatele liinibussidele ja Statoili klientidele).

• Ringteel avatakse liikluseks uued raudtee- ja maanteeviaduktid, mille alt saab sõita Tallinna–Võru maanteele mõlemas suunas.

• Homsest on liikluseks suletud ka Võru maantee raudteeülesõit. Võru maanteelt, Kurepalu teelt ja Ülenurmest tuleb Ringteele sõiduks teha vähemalt 13. oktoobrini ajutine ümbersõit Rehe hotelli tagant ehk marsruudil Võru mnt – Lemmatsi tee – Rehepapi tee – postimaja liiklussõlm Ringteel – Ringtee.

• Võru suunast Tallinna poole (Lõunakeskuse suunas) saab sõita otse.

• Jätkuvate teetööde ajal tuleb Lääne- ja Idaringteel sõita 30 km/h. Autojuhtidel palutakse olla tähelepanelik ja jälgida ümbersõite tähistavaid liiklusmärke.

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles