Uus ja staažikas liige astuvad sama sammu

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks Tartu tegusat daami: Mirjam Kippasto (vasakul) raputab sookaaslaste puhevil ideed tagasi maa peale ning Sandra Koger leiab naiste organisatsioonis kaasalöömiseks alati aega.
Kaks Tartu tegusat daami: Mirjam Kippasto (vasakul) raputab sookaaslaste puhevil ideed tagasi maa peale ning Sandra Koger leiab naiste organisatsioonis kaasalöömiseks alati aega. Foto: Kristjan Teedema

Kui Mirjam Kippasto ja teised ettevõtlikud daamid hakkasid 1993. aastal looma organisatsiooni, mis toetaks sel ajal ettevõtlusesse astunud julgeid naisi ning panustaks heategevusse, oli Sandra Koger seitsmeaastane.

Mirjam Kippasto on selles ühenduses ehk Tartu Ettevõtlike Daamide Assotsiatsioonis (EDA) püsinud senimaani, kõik 20 aastat. Ta on tollastest asutajaliikmetest ainuke allesjäänu ning praegune EDA tegevjuht.

Argielus juhib Mirjam Kippasto koolitusfirmat, peale selle on ta kõrgelthinnatud masseerija.

Tema noorem kaaslane Sandra Koger andis nõusoleku ettevõtlike daamidega liitumiseks alles tänavu märtsis ning on üks viimati seltskonda tulnuist. Mõni aeg tagasi töötas Sandra Koger furgoonitehase tootmisjuhina, sel kevadel tegi ta oma elus kannapöörde – nüüd on juht meelelahutusäris.

Mirjam Kippasto ja Sandra Koger varem teineteist ei tundnud, aga pool aastat ühiseid koosolekuid ja ettevõtmisi EDAs on neid lähendanud.

«Mirjam on meil tasakaalustav jõud,» räägib Sandra Koger. «Kui naiste koosolekuil hakkavad need erakordsed ideed kõik õhku tõusma, siis Mirjam suudab naised maa peale tagasi raputada.»

«Aga Sandra on meie organisatsiooni üks säravamaid ja aktiivsemaid liikmeid ning nüüdseks juba täiesti oma tüdruk,» lausub Mirjam Kippasto vastu.

Üks seenelkäigu lugu

Organisatsiooni 20 aasta tagust algust silmas pidades meenutab Sandra Koger, et kuigi tema oli siis alles seitsmene, viis ta just sel ajal ellu oma esimese äriidee.

Ta käis kõigepealt kuueaastasena metsas seenel, et seente müügist raha teenida. Järgmisel sügisel mõtles aga, et miks ta neid seeni ise korjab. Võiks neid hoopis teistelt korjajatelt kokku osta ja siis turul edasi müüa.

Sandra Koger räägib, et emalt-isalt saadud taskuraha kulutas ta enamasti kommide ja nätsu peale, seda raha, mida ta ise oli teeninud, hoidis range kontrolli all. Nii sai ta esimese seenekorjamise raha panustada aasta pärast nende kokkuostmise peale ning nii ise turul kaubeldes vaheltkasu teenida.

Mirjam Kippasto kuulab seda lugu ja noogutab: «Niisugused ettevõtjad naised on meil siin kõik!»

Kui Kippasto ise oma koolitusfirmaga alustas, tõmbas ta tähelepanu kursustega, mis huvitasid eelkõige naisi, ehk kuidas tark olla ja võluv välja näha.

«Need kursused olid etiketist ja soengumoest kuni intiimsuheteni välja,» meenutab ta. «Naised jooksid robinal kokku, ma kartsin, et pean saale juurde otsima.»

Mirjam Kippasto ütleb nüüd, et talle meeldib juhiametis otsustamisõigus. Sandra Koger lisab, et tema naudib, kui saab luua enda ümber meeskonna, mille liikmed vaatavad kõik ühes suunas. Sellist ühes suunas vaatamist on EDAski juba palju olnud.

Mirjam Kippasto räägib koolisööklatest ja lasteaedadest, kus nad on püüdnud toidukultuuri parandada ning konkursse korraldades meelitada kokkasid laste roogi veel maitsvamalt ja tervislikumalt valmistama.

Ka on EDA tähele pannud teisi naisi, kes oma tegevusalal on märgatavat edu saavutanud, ning jaganud neile nii aasta eduka daami kui aastate daami tiitleid (viimast koos Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsiooni Tartu klubiga).

Veel parem toit lastele

Viimane EDA tegutsemisidee on pärit Eesti maaülikooli professorilt, mahepõllumajanduse asjatundjalt Anne Luigelt, kes pärjati tänavu Tartu edukaks daamiks ning kes pärast seda nõustus EDAga liituma.

«Me käisime Anne Luigel maaülikoolis külas, vaatasime ta katselappe ning kuulasime selgitusi mahetoidundusest,» meenutab Mirjam Kippasto. «Siis korraldasime mahetoiduteemalise konverentsi, kuhu kutsusime lasteaedade kokad ja lapsevanemad. Nüüd püüame välja valida ühe lasteaia, kus pakutavat mahetoitu hakkame omalt poolt heategevusest tuleva rahaga kompenseerima.»

Sandra Koger ütleb, et temale kui uustulnukale meeldib selles organisatsioonis väga. «Et kust ma aega leian?!» naerab ta küsimuse peale. «Aga see on planeerimise küsimus. Kui on võetud kindel eesmärk, siis tuleb aega õigesti planeerida. Mul on alati aega.»

Mirjam Kippasto sõnab, et nende organisatsioon ongi selline, kus liikmed vahetuvad. Mõned lahkuvad, sest liigutakse edasi Tallinna või välismaale. Või tullaksegi ainult ühe heategevusprojekti ajaks oma energiat panustama. «Või ollakse ära ja tullakse jälle tagasi, nagu meie praegune president Olga Aasav on teinud,» märgib Kippasto veel.

EDA

• Tartu Ettevõtlike Daamide Assotsiatsioon

• Vabatahtlik organisatsioon ühendab 33 Tartu naist, kes on kas ettevõtjad, firmaomanikud või firmades võtmepositsioonil.

• Eesmärk on toetada endast nõrgemaid ja propageerida mahetoitu.

• Tähistab 27. septembril 20. aastapäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles