Valimisliit Isamaaline Tartu Kodanik: Tartu heaolu sõltub tuleviku töökohtadest!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakogu
Erakogu Foto: Imre Mürk

Tartu Postimehe küsimus: miks peaks Tartus valima teie erakonna või valimisliidu?

Kohalike valimisteni on jäänud vähem kui üks kuu. Tartu Postimees palus Tartu linnavolikokku kandideerivatel erakondadel ja valimisliitudel põhjendada, miks peaks siinne valija just nende erakonna või liidu linnas võimule panema.

VL Isamaaline Tartu Kodanik, Imre Mürk:

Tartlased vajavad usaldusväärset, rahvaga koostööd tegevat ja ettevõtlikku linnavalitsust, kes seisaks nende kõrval põhilises: et inimestele jätkuks töökohti ja nad ei peaks võõrsile siirduma, lapsed saaksid koolis ja lasteaias hea ettevalmistuse, sõiduteed oleksid korras ja bussid sõidaksid vajalikul ajal.

Kõige selle õnnestumise vältimatu eeldus on linnaametnike ja Tartut juhtivate poliitikute ettevõtlikkus ja aktiivne hoiak kodanike probleemide põhjuste mõistmisel ning neile lahenduste kavandamisel.

Tartu on viimastel aastatel väljarände tõttu kaotanud tuhat töökätt aastas. Kuna inimeste võõrsile siirdumise peamisi põhjusi on sobiva töökoha puudus, tuleb alustada just sellest, sest pikas perspektiivis puudutab Tartut kõige valusamalt küsimus: mis saab tuleviku töökohtadest?

Selleks tuleb linnavalitsusel kõigepealt aru saada, millistes majandusharudes on Tartus potentsiaali kasvuks. Tartu tuhandetest ettevõtetest on vaid mõnisada tööstusettevõtted, kuid pikas perspektiivis on just tehnoloogial põhinevad ja välisturgudele suunatud tootmisettevõtted need, kellel on potentsiaali tartlastele suuremat palka maksta ja uusi töökohti luua.

Kasta seda, mis kasvab

Eduka ettevõtluspoliitika põhimõte on kasta seda taime, mis kasvab. Kuid see eeldab linnavalitsuse, ettevõtjate ja ülikoolide senisest tihedamat koostööd.

Oluliseks tuleviku töökohtade alusmüüriks on lisaks ettevõtlikkusele ka hea hariduskorraldus.

Viimastel aastatel on Tartu demograafias toimunud rõõmustav muutus: Tartu linna iive on muutunud positiivseks.

Kuid hoolimata Tartu linna arengukavas planeeritust ei suuda Tartu linnavalitsus tagada kõigile soovijatele Tartus lasteaiakohta. Hinnanguliselt jäi ettenähtud kohast ilma ligi 700 last. Meie (Isamaaline Tartu Kodanik) arvates vajab Tartu vähemalt kolme uut lasteaeda.

Raha lasteaedade ehitamiseks ja toetusteks saaks linn eraldada järgmisel aastal suurenevast linnale laekuvast füüsilise isiku tulumaksu summast. Nimelt suurendatakse rahandusministeeriumi teatel kohalikule omavalitsusele laekuvat füüsilise isiku maksustatava tulu osa 2014. aastal seniselt 11,57 protsendilt 11,6 protsendile (kasv u 3,9 miljonit eurot).

Seda raha on otstarbekas investeerida lasteaedadesse, sest nii oleks keerulises olukorras üksikemadele ja paljudele tööpuuduse tõttu maalt Tartusse kolinud lapsevanematele tagatud päeval töölkäimise võimalus.

Tartus on haridusvaldkonnas olulisi teemasid veelgi: on viimane aeg alustada põhikoolihoonete korrastamist. Järgmisest õppeaastast hakkab Tartus esimesse klassi minejate arv hoogsalt kasvama, mistõttu peab linn pingutama põhikoolivõrgu korrastamisega.

Tartu linn vajab kohaliku elu edendamiseks reaalset tulu- ja maksubaasi. Mõeldes linna tulubaasi suurendamise võimalustele, terendab kolm üksteist täiendavat valikut.

Esiteks, linna poliitilise juhtimise tasandil tuleb teha keskvalitsuse suunas jõupingutusi selle nimel, et taastuks oma­valitsustele laekuv üksikisiku tulumaksu osa. Seda tuleks suurendada vähemalt 12,13 protsendile.

Teiseks valikuks on suurendada linna valmisolekut, et kasutada aktiivselt Euroopa tõukefondide järgmise perioodi raha. Nendeks ettevalmistusteks on aega napilt, sest uus eelarveperiood algab juba järgmisel aastal.

Tartu kolmas võimalus tuleviku tulusid suurendada on veenda praegu Tartus õppivaid tudengeid Tartusse jääma, kas siis tööle või oma ettevõtet rajama, tasudes osaliselt nende õppelaenu. Kui tudeng asub tööle ja kirjutab ennast Tartusse sisse, siis esimesel kolmel aastal peale ülikooli lõpetamist kompenseerib linn sissekirjutanute õppelaenu.

Rohkem kultuuri

Isamaaline Tartu Kodanik pööraks linnavalitsuses praegusest kindlasti märksa rohkem rõhku kõnniteede kordategemisele ja hooldusele. Paljud tartlased on kurtnud kõnniteede olukorra üle.

Noortele emadele teeb meelehärmi, et suurt osa kõnniteedest on talvel lapsevankriga võimatu läbida ning paljudel tänavatel (näiteks Anne) puuduvad kõnniteed sootuks. Samad (teede) probleemid on Tartut kummitanud tegelikult juba üle kümne aasta.

Tartu on eestluse vaimne pealinn ja rahvusvaheliselt tunnustatud teaduslinn, kus hinnatakse kõrgelt rahvuskultuuri ning rikast kultuurielu.

Sestap tuleks Tartus senisest enam tähelepanu pöörata kultuurielu ja vabaajategevuste toetamisele, see viiks omavahel kokku noort ja vanemat põlvkonda, kes on teineteisest kahjuks võõrdumas. Tudengeile tuleks luua võimalusi aktiivselt panustada Tartu kultuuriellu, alustades selleks aktiivselt koostööd Tartu linna ja Tartu ülikoolile kuuluva Sõbra maja vahel. See eeldab ka kultuuriprojektide toetuste suurendamist linna tegevuskuludest 1,2 protsendile.

Isamaaline Tartu Kodanik on lühikese aja vältel muutunud üha tugevamaks poliitiliseks jõuks ning me liigume Tartus sügisestele valimistele vastu kindla plaaniga võita, et teha koos tartlastega siinne elu paremaks. Eelkõige näeme oma missiooni usaldusliku koostöö saavutamises linnakodanike ja linnavalitsuse vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles