Isamaa ja Res Publica Liit: meil on tahe ja kogemused, et ajada Tartu asja!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Laurson
Peeter Laurson Foto: Erakogu

Tartu Postimehe küsimus: miks peaks Tartus valima teie erakonna või valimisliidu?

Kohalike valimisteni on jäänud vähem kui üks kuu. Tartu Postimees palus Tartu linnavolikokku kandideerivatel erakondadel ja valimisliitudel põhjendada, miks peaks siinne valija just nende erakonna või liidu linnas võimule panema.

Isamaa ja Res Publica Liit, Peeter Laurson:

Tartu linnavolikokku valitakse 20. oktoobril 49 saadikut. See on tartlastele tähtis valik. Tartule olulistele küsimustele vastuse leidmine eeloleval neljal aastal hakkab sõltuma nende inimeste kogemustest, vaadetest ja tööst.

IRLi eesmärk on hoida ja arendada Tartut linnana, kus on turvaline ja hea elukeskkond, võimalus omandada Eesti parimat haridust ja teha meelepärast tasuvat tööd.

Üks võtmeküsimusi Tartu konkurentsivõime kasvatamisel on hea ühendus Tallinnaga ja naaberriikide keskustega, see omakorda soodustab tasuvate töökohtade tekkimist.

Soovime suurendada Tartut külastatavate teadlaste, ettevõtjate ja turistide hulka ning lihtsustada tartlaste teaduse- ja äritegemist maailmas. Samuti on oluline aidata kaasa ülikoolilinna tuntuse kasvatamisele ka rahvusvahelise konverentsi- ja tervishoiuteenuste osutamise keskusena.

Transpordiühenduse parendamisel pöörame olulist tähelepanu Stockholmi ja Riia lennuliini taasavamisele ning Riiaga rongiliikluse taastamisele. Samuti on eesmärk tihendada rongiühendust Tallinnaga ning saavutada seeläbi Tartu-Tallinna vahemaa läbimine 100 minutiga. Linnas jätkame efektiivse ühistranspordisüsteemi väljaarendamist.

Sujuvama liiklemise tagamiseks on tähtis suurendada ka olulisel määral remondimahtusid tänavate tolmuvabaks muutmiseks ja teekatete uuendamiseks.

Kergliiklusteede võrgustik

Et aidata kaasa üha enam levivale jalgrattakasutamise trendile, ehitame Tartus välja kergliiklusteede tervikvõrgustiku ja ühendame linna kergliiklusteed linnast väljuvatega. Kergliiklusteede kvaliteedi parandamiseks viime rattateede äärekivid sõiduteega ristumise kohtades sõidutee tasandile.

Jalakäijate turvalisuse suurendamiseks arendame välja linnaosade põhitänavate äärsed kõnniteed. Toomaks linnapildis Emajõge rohkem esile, jätkame Emajõe-äärse promenaadi väljaehitamist vähemalt 500 meetri kaupa aastas.

IRL peab väga oluliseks ka linlaste sportimisvõimaluste avardamist. Jätkame spordirajatiste korrastamise kava ning loome uusi spordiväljakuid. Ehitame lõpuni SAK Tartu spordibaasi ning oleme erasektorile toeks Lõuna-Eesti esimese jalgpallihalli rajamisel Sepa tänava tühermaale.

Loome selged reeglid ning muudame asjaajamise nii linnamajanduse kui ettevõtluse osakonnas lihtsamaks ja kiiremaks.

Laste ja perede heaolu suurendamiseks hoiame Tartu lasteaiakasvatajate, lasteaiaõpetajate ja õpetajate palgad Eesti keskmisest kõrgemal. Igale lapsele lasteaiakoha või lastehoiuvõimaluse tagamiseks oleme valmis looma 500 uut lasteaiakohta. Koolitee alguse kulutuste leevendamiseks hakkame maksma aabitsatoetust kõikidele 1. klassi minevatele lastele.

Plaanis on teha korda kõik Tartu koolid, et iga õpilane saaks käia ajakohases koolis. Huvihariduse kättesaadavuse parandamiseks teeme võimalikuks igal Tartu koolilapsel osaleda tasuta vähemalt ühes spordi- või huviringis. Samuti ehitame valmis Anne noortekeskuse.

Spetsialistide Tartusse jäämise motiveerimiseks alustame siia elama ja tööle jäävate kõrgkoolilõpetajate eest õppelaenu osamaksete tasumist. Selle tegevuse laiem eesmärk on anda tööandjale kindlustunne kõrgharitud tööjõu Tartusse jäämise suhtes ning aidata nii kaasa tasuvate töökohtade tekkimisele.

Anname üksi last kasvatavale vanemale linna abi elatisraha väljanõudmise asjaajamisel. Loome fondi, mis hakkab välja maksma elatisraha probleemsete nõuete korral ning võtab lastele elatisraha maksmisest kõrvalehoidjate käest raha sissenõudmise oma õlule.

Väärtustame inimest

IRL väärtustab inimesi, kes vajavad abi, ja neid, kes on abiks abivajajatele. Suurendame puudega inimese isikliku hooldaja tunnitasu. Samuti suurendame omastehooldaja ja puudega last hooldava lapsevanema toetust. Selleks et parandada raske ja keskmise puudega noorte elukvaliteeti, arendame kogukonnas elamise teenust. Toetame erivajadusega inimeste töökohtade loomise projekte. Suurendame linnakodaniku hooldusravi rahastamise mahtu.

IRL toetab väärikat vananemist. Loome paremad tingimused pensionäridele huvitegevuseks. Aitame Tartu suurimal pensionäride ühendusel Kodukotus oma kodu korda teha. Pakume eakate päevakeskustele suuremat tuge tervishoiu- ja hoolekandeteenuste osas. Toetame eraalgatust hakata välja arendama osakusüsteemipõhiseid seenioride pansionaate.

Isamaa ja Res Publica Liidu saadikutel on tahe, kogemused ja koostöövalmidus, et ajada Tartu asja.

IRLi põhimõtted

• aus linnajuhtimine

• maksumaksja raha heaperemehelik kasutamine

• ettevõtluse soodustamine ning kaasaaitamine uute töökohtade tekkimisele

• lapse- ja peresõbralikkus

• tähelepanelikkus ja hoolivus eakate suhtes

• erivajadustega inimeste ja nende abistajate toetamine

• tervise ja tervislike eluviiside väärtustamine

• inimsõbraliku linnaruumi kujundamine ja rohelise mõttelaadi edendamine

• ajaloolise kultuuripärandi hoidmine

• erinevate rahvuste, keelte ja kultuuride sõbraliku ja turvalise koosolemise soodustamine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles