Tervisetoas jagavad kliinikumi õed head nõu

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Teder.
Tiina Teder. Foto: Sille Annuk

Eesti Õdede Liit kutsub linnakodanikke igas kuus korra tervist kontrollima tervishoiukõrgkooli tervisetuppa. Esimene niisugune võimalus on Teadlaste Öö festivalil sel reedel.

Tartu tervishoiukõrgkooli turundusjuht Ruth Pihle ütles, et niisugust ettevõtmist koos õdede liidu liikmetega pole koolil varem olnud.

«Oleme kogukonnaga koostööd teinud küll, näiteks korraldanud koos Tartu linnaga südamenädala üritusi ning kogenud, kui suur huvi inimestel selliste teemade vastu on,» rääkis ta. «Et õdede hulgas on aga palju meie vilistlasi ja ka tervishoiukõrgkoolis töötab õdede liidu liikmeid, siis pole mõtet teha niisuguseid ettevõtmisi lahus, vaid ikka koos.»

Pihle rääkis, et üliõpilased tohivad mõõta tervisenäitajaid ja teavet jagada, kuid neil ei ole nõustamisõigust. See õigus on aga õdedel ning see on nüüdse tervisetoa külastajaile lisaväärtus.

Missiooni pärast

Eesti Õdede Liidu Tartu piirkonna esinaine Tiina Teder rõhutas sedasama, et tervishoiukõrgkool annab õdedele järelkasvu ning nemad, õed, on alati väga huvitatud olnud ennetusest ja nõustamisest. «See on õenduse üks põhitalasid ning see on ka missiooniküsimus,» rõhutas ta.

Tasuta tervisetoad on tervishoiukõrgkoolis plaani võetud viisil, et igas kuus keskendutakse ühele kindlale teemale. Sel reedel keskendutakse südamele.

Inimesed saavad soovi korral teada oma vererõhu, pulsisageduse, vere suhkru- ja kolesteroolisisalduse, samuti kehamassi indeksi ja keha rasvasisalduse.

Suitsetaja saab proovida, kui tugev on tema nikotiinisõltuvus, ning mõõta nikotiinisisaldust väljahingatavas õhus. Lisaks on õdedega võimalik vestelda stressist ja muudel teemadel ning nõu küsida.

Teder rõhutas, et tervisetuppa tulevad kohale need õed, kes töötavad iga päev kas südamekliiniku, sisekliiniku, psühhiaatriakliiniku või spordimeditsiini ja taastusravi kliiniku patsientidega ning kelle kogemused on väga suured.

«Neil õdedel on väga head teadmised ja nad suudavad inimesi aidata,» märkis Teder. «Me kõik oleksime ju palju tervemad, kui me suudaksime paremini oma tervisekäitumist kontrollida.»

Tiina Teder ise on infektsioonikontrolli õde. «Sügis on käes ja viirused juba liiguvad, mina õpetan seekord käsi õigesti pesema,» märkis ta.

Teised teemad

Ruth Pihle ütles veel, et tervishoiukõrgkooli huvi on seegi, et nende tudengid saaksid juba õpingute ajal elulistes situatsioonides erinevate inimestega suhelda. Tervisetuba on selleks hea proovikivi.

Oktoobris on tervisetuba pühendatud vaimsele tervisele, novembris aga oskusele grippi vältida.

«Järgmise aasta teemadest oskan välja pakkuda haavade hoolduse, naha kaitsmise, laste vigastuste ning puukidega levivate haiguste teema,» lisas õde Tiina Teder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles