Anne kanalil kihutasid kiired paadid

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval peeti Tartus Anne kanalil maha Tartu lahtised meistrivõistlused veemotospordis ja ühtlasi Eesti meistrivõistluste viimane etapp. Favoriidid võtsid oma ning suuri üllatusi ei sündinud.

Päris viperusteta kõik siiski ei sujunud. Kolmandate sõitude starte tuli lõkata mõned minutid edasi, sest ootamatult ilmus Anne kanali veele ujuja. Ilmselt alahindas jahedas vees supleja paatide kiirust ja võistluste ohtlikkust oma tervisele, kuid ta tõttas veest välja kohe, kui võistlusi turvanud korraldajate paat talle lähenes.

Kõige ägedamat võidusõitu tegid mõistagi juuniorid. Näiteks GT-15 klassis pidasid köitva duelli maha tänavune maailmameister Paul Zujenkov Viljandist ja MMi kolmas Sken Heidemann Tartust. Nii nagu MMil, pidi Heidemann ka Anne kanalil viljandlase paremust tunnistama. Eesti meistritiitelgi sõitis folgi pealinna.

GT-30 masinaklassis tegi parima tulemuse tartlane Jüri Jõul. «Paat on mul enda ehitatud, enda järgi,» põhjendas head esinemist Jõul. Üksnes motor on poest ostetud, kuid nagu veemoto tippude puhul ikka, on temagi jõuallikat tublisti ümber ehitanud. Muudatused ei tohi olla siiski suured, sest kõik on täpselt reglementeeritud.

Juba tuleval nädalavahetusel ootab Jõulu ees sõit Saksamaale, kus Berliinis mängitakse välja MM-tiitlid. Jõul sõidab sinna kahtlemata suurte ootustega, sest Euroopa meistrivõistluste hõbe on tal sellest hooajast juba taskus.

Paadiklassis T-550 ei leidunud vastast tartlasele Art Raudvale, kes oli kiireim kõigis kolmes sõidus ja kogus maksimumarvu punkte.

Pärast sõitu piilus konkurent Venemaalt Raudva masinat. Spordimees laskis tal rahulikult oma masinat imetleda. «Ega mul siin mingit saladust ei ole.» Motor jookseb tema sõnul praegu ideaalselt, paadiga annaks üht teist veel siiski teha, et seda veelgi kiiremaks saada. «Ehk ehitan talvel hoopis uue paadi,» mõtiskles ta. Tulevikuplaanidest rääkides viitas ta ka lätlaste huvile, kes tahaksid teda ühes teises paadiklassis oma võistkonda, et üheskoos rahvusvahelistel võistlustel osaleda.
 
OSY-400 klassis kolm sõitu kindlalt võitnud Rasmus Haugasmägi oli endale Eesti meistritiitli kindlustanud juba eelnenud kahe etapi jooksul. Võitja kinnitusel olid ilmaolud ideaalsed, tuult ja lainetust polnud ning sõita oli väga rahulik. Keegi konkurentidest hiljutise maailmameistri kannule tõusta ei suutnud.

Haugasmägi on OSY-400 klassis saavutanud nüüd enam-vähem kõik, mida maailmas võita saab. Nii on tal soov pista varvas uuel hooajal juba vabaklassi ukse vahele. «Rahvusvahelisi sõite ma veel ei luba aga hakkame selle nimel tööd tegema,» lubas ta. Esialgu tal veel O-250 paati ei ole ning selle valmistamine nõuab väga suuri kulutusi. Küll aga saab ta esialgu harjutada Henry Põvvati paadil. OSY-400 klassist pole esialgu samuti plaanis loobuda. «Usun, et kaks aastat teen kindlasti ka veel selle klassis sõidud kaasa.»

Dramaatilisim võistlus leidis aset kõige võimsamas võistlusklassis O-250. Metanooli ja kastoorõli seguga töötavad 250-kuupsentimeetrise töömahuga mootorid arendavad umbes 200 hobujõudu ning liiguvad vee peal kiirusega kuni 160 km/h. Masinad on timmitud viimase piirini ning seetõttu töötavad mootorid väga kapriisselt. Nii jõudis kolmandasse sõitu üksnes kaks paati, kus tartlane Henry Põvvat pidi mootoririkke tõttu katkestama juba esimesel ringil. Mootorid on neil alustel ehitatud aga nii tugevad, et kui kolb silindrisse sisse põleb, saab detailid lahti võtta, ära puhastada ning kokku pannes töötab kõik jälle.

Ühe sõidu tegi ka Erko Aabrams Tallinnast, kes tõi šõuesinemiseks veele vabaklassi 0-500 masina. See paat arendab mehhaanikute sõnul kiirust kuni 180 km/h, kuid Anne kanalil töötas ta väga ebakindlalt. Paaril korral sai ta siiski näidata sirgel ka tippkiirust ning see avaldas publikule muljet.

Võistluspäeva lõpetas isade-poegade võidusõit, kus veel oli korraga 27 paati.


Tartu lahtised meistrivõistlused veemotos. Tulemused:

JT-250
Artem Nikitin (RUS)
Gregor Eevardi (EST)
Vlad Pikotkin (RUS)

SJ-15
Jarno Vilmunen (FIN)
Linda Saari (FIN)
Totti Kemppainen (FIN)

GT-15
Paul Zujenkov (EST)
Sken Heidemann (EST)
Uvis Lazarenoks (LV)

GT-30
Jüri Jõul (EST)
Matthias Agur (EST)
Valentin Bassov (EST)

T-550
Art Raudva (EST)
Matthias Agur (EST)
Dmitrijs Anikejevs (LV)

S-550
Ott Joala (EST)
Kinn Joala (EST)
Edijs Francis (LV)

F-4S
Nikita Lijcs (LV)
Reio Käsnapuu (EST)
Maksimilians Tuckovs (LV)

OSY-400
Rasmus Haugasmägi (EST)
Annika Suuk (EST)
Algo Kuus (EST)

O-250
Juha Ketola (FIN)
Valerii Kharzorov (RUS)
Henry Põvvat (EST)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles