Võistlus ajab Anne kanalis vee keema

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veemoto
Veemoto Foto: Margus Ansu

Viimastel kuudel Anne kanalil valitsenud vaikuse katkestab veemotovõistlus, kus selguvad Eesti meistrid üheksas võistlusklassis.

Vaikuse tõid tartlaste seas populaarse ujumiskoha kallastele augusti alguses selgunud suplusvee kvaliteedi kontrolli tulemused, mis kinnitasid vee reostumist. Ilma jahenemine ja suplejate kadumine on vee kvaliteeti siiski parandanud.

Sportlased bakterite pärast ei muretse, kinnitas võistluste peakorraldaja Üllar Põvvat. Tema hinnangul tuleb veemotovõistlus kanalile isegi kasuks, sest veemoto rikastab vett hapnikuga.

Kuni 170 km/h

Hooaja viimase suurvõistluse eel on kõige pingelisem seis juunioride GT-15 klassis. Konkureerivad hiljuti Inglismaal sama klassi maailmameistriks kroonitud viljandlane Paul Zujenkov, MMi kolmas, tartlane Sken Heidemann, ning Rene Suuk Tallinnast.

Seis on pingeline aga ka mitmes teises võistlusklassis, kinnitas peakorraldaja. Peale tõsiste võistlusstartide leiab aset isade-poegade võidusõit. šõuvõistlus tehakse Vormel-SLi paatidega Soomest ja Lätist. Nende kiirus võib Anne kanalil ulatuda kuni 140 kilomeetrini tunnis.

Need pole sel päeval aga sugugi kõige kiiremad paadid, sest veele lähevad ka vabaklassi võistlejad, kelle paadid arendavad kiirust koguni 170 kilomeetrini tunnis.

Tartlased stardis

Venemaa, Soome, Läti ja Leedu võistlejatele püüavad kodus koha kätte näidata eestlased. Teiste seas laseb vabaklassis uhiuue, äsja Kvissen­talis süsinikkiust ja kevlarist valminud ning metanoolil töötava paadi vette ka Üllar Põvvati poeg Henry Põvvat.

T-550 klassis stardib favoriidina juulikuus MK-etapi võitnud Art Raudva, juuni alguses GT-30 klassis EM-hõbeda võitnud Jüri Jõul ning maailma populaarseimaks paadiklassiks peetava OSY-400 maailmameister Rasmus Haugasmägi.

Eraldi klassi moodustavad üksnes Soomest saabuvad noorsõitjad, kes tulevad pärast kodumaise hooaja lõppu Eestisse kogemusi hankima, rääkis Põvvat. Eraldi arvestuses võistlevad nad seetõttu, et Eestis ja teistes ümbruskonna riikides täpselt samasuguste paatidega ei sõideta.

Veemotovõistlused

• Eesti meistrivõistluste III etapil võisteldakse paadiklassides JT-250, GT-15, SJ-15, T-550, GT-30, S-550, OSY-400 ja O.

• Kl 9 algavad treeningsõidud.

• Kl 12 on esimene start.

• Publikule jälgimine tasuta.

Allikas: Eesti Veemoto Liit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles