Aluspükstelavastus külastab Minskit

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastuse «Elad muudkui ja ei pane tähelegi, kuidas teise ilma satud» peaosas on tänavu kevadel Viljandi kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna lõpetanud Katrin Kalma. Aluspüksterohke kujunduse on teinud kunstnik Kiwa.
Lavastuse «Elad muudkui ja ei pane tähelegi, kuidas teise ilma satud» peaosas on tänavu kevadel Viljandi kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna lõpetanud Katrin Kalma. Aluspüksterohke kujunduse on teinud kunstnik Kiwa. Foto: Kristjan Teedema

Reedel on viimane võimalus Eestis vaadata Tartu Üliõpilasteatri lavastust «Elad muudkui ja ei pane tähelegi, kuidas teise ilma satud». Järgmise ja üleüldse päramise etenduse nägemiseks tuleb sõita Valgevene pealinna Minskisse.

Tänavu märtsi lõpus esietendunud lavastuse, mille originaalpealkirjaks on Moskvas elav valgevenelasest autor Pavel Prjažko pannud «Aluspüksid», võttis kriitika hästi vastu.

Ajakirjas Teater. Muusika. Kino 5/2013 ilmunud artiklis märkis Berk Vaher, et ««Elad muudkui ...» ei mõju pealiskaudse epateerimisena epataaži enese nimel, vaid teadliku, metoodilise rünnakuna publiku mugavustsoonile».

Vandesõnad ja alastus

«Pean end mõneti konservatiivseks teatrivaatajaks, kes on küll avatud kõigele uuele, kuid vandesõnad ja alasti keha laval tekitavad minus alati küsimusi. Seekord avastasin eneselegi üllatuseks, et ei häirinud mind ei üks ega teine, mõlemale on sisuline põhjendus,» kirjutas Marite H. Butkaite aprilli algul Tartu Postimehes.

Ta kiitis peaosalist Katrin Kalmat. «See on omaette saavutus, kui laval on alasti naine, kelle hingestatud monoloogi ajal märkad end vaatavat näitlejanna silmi,» lisas kriitik.

Kevadel oli Katrin Kalma veel Viljandi kultuuriakadeemia tudeng. Praegu on ta diplomeeritud näitleja, kes teeb vabakutselisena kaasa muu hulgas Vanemuise värskes lastelavastuses «Armunud kastis».

Kalev Kudu taastatud aluspükstelavastuse etendus reedel avab Tartu Üliõpilasteatri uue, 15. hooaja. Juba järgmisel päeval sõidab trupp Minskisse rahvusvahelisele üliõpilasteatrite festivalile Teatralny Koufar. «Elad muudkui ...» etendus on 26. septembril klubis Zentr.

Festivalist võtab osa peale Eesti veel Läti, Leedu, Belgia, Bulgaaria, Gruusia, Venemaa, Makedoonia, Sloveenia ja muidugi Valgevene tudengiteatreid.

Esietendus absurdifestivalil

Üliõpilasteatri kunstilise juhina ütles Kalev Kudu, et hooaja järgmised tähised on oktoobris. Üliõpilasteater korraldab Emajõelinnas absurditeatrite minifestivali, mille seekordsel, järjekorras teisel vaatajate ette tulekul osaleb peale tartlaste veel vaid moskvalaste trupp. Mullu oli etendusi kolmelt maalt.

11. oktoobril mängib Moskva noorte lavastajate loominguline laboratoorium Eskiisid Ruumis lavastust «Toored ja uhked» vene ja osalt inglise keeles.

Festivali teisel õhtul, 12. oktoobril esietendab meie üliõpilasteater Genklubis Eu­gène Ionesco näidendi «Uus üürnik».

«Uue üürniku» lavastaja on Kalev Kudu, lavastuskunstnik Silver Vahtre, kes on varemgi üliõpilasteatriga koostööd teinud, heli ja valguse seab Enor Niinemägi ning video teeb Margus Kiis.

Üle mitme aasta astub noorte lavajõudude hulgas vaatajate ette ka Kudu, kellel on täita Härra roll. «Viimati olin näitlejana laval, kui asendasin Indrek Tulpi ühes Harmsi-lavastuses,» ütles ta. «Mängisime seda Shakespea­re’i kohvikus umbes 2004. aastal. Nii et teen nüüd comeback’i.»

Juba on laekunud kutsed näidata etendust Peterburis, Marokos ja isegi Argentinas.

Laval vana ja uus

• 20. septembril kell 19 mängib Tartu Üliõpilasteater lavastust «Elad muudkui ja ei pane tähelegi, kuidas teise ilma satud ehk skisoanalüüs lauludega» Genialistide klubis (Lai 37 taga) viimast korda Eestis.

• Absurditeatrite minifestivalil Tartus esietendab üliõpilasteater 12. oktoobril kell 19 Genklubis Eugène Ionesco näidendi «Uus üürnik».

Allikas: www.ut.ee/teater

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles