Aasta viimasel päeval võib Eestis näha osalist kuuvarjutust

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2004. aastal Eestis näha olnud kuuvarjutus
2004. aastal Eestis näha olnud kuuvarjutus Foto: Toomas Huik.

Kas aasta viimasel õhtul aset leidev osaline kuuvarjutus ka Eestis nähtav on, sõltub eelkõige ilmast. Samuti varjutab Maa taevakeha pinnast kõigest 10 protsenti, mistõttu ei pruugi asjatundmatu silm käimasolevat loodusnähtust märgatagi.


Tartu observatooriumi tähefüüsika töörühma vanemteadur Kalju Annuk kinnitas, et kuuvarjutus vältab umbes tund aega ajavahemikus kell 21-22. Ilmaprognoos aga tema sõnul vaatemängu jälgimist ei soosi.



Sel aastal on kuuvarjutus Eesti aladel nähtav olnud veel kahel korral. Osaline varjutus oli nii 9. veebruaril kui ka 6. augustil. Kokku võib erinevates maakera punktides aasta jooksul kuuvarjutusi näha umbes viis kuni kuus korda.



Annuk lisas, et järgmist kuuvarjutust võib siinsetel aladel näha alles aasta pärast. 21. detsembril 2010 saab enne päikesetõusu näha täielikku kuuvarjutust. Paraku on jälgitav vaid kuuvarjutuse algus, kuna koos päikesetõusuga kaob Kuu horisondi taha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles