Aukodanikud istutasid tammiku suuremaks

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna said uued Tartu aukodanikud oma tammed tammikusse (pildil Ants Peetsalu).
Täna said uued Tartu aukodanikud oma tammed tammikusse (pildil Ants Peetsalu). Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Viimasel kahel aastal Tartu linna aukodanikuks valitud Tiiu Sild, Lehte Hainsalu, Ants Peetsalu, Ülo Kaasik, Ene Mihkelson ja Mart Ustav said Lammi tee ääres asuvasse Tartu tammikusse omanimelise puu.

«Mul on üksteist lapselast ja ma näen vaimusilmas, kuidas nad kunagi tulevad selle tamme tüvest jõudu ammutama,» lausus pärast istutamistseremooniat luuletaja ja kirjanik Lehte Hainsalu. Tema sõnul polegi tähtis, kes on ühe või teise tammega seotud, vaid olulisem on usk, et eesti keel ja Eestimaa jäävad kestma.

«Saja aasta pärast ilmselt ei mäleta keegi neid nimesid. Aga tähtis on see, et need puud istutas põlvkond, kes selle riigi tagasi võitis. Jääb mälestus, et vabaduse eest tuleb seista iga päev ja need tammed peaksid järeltulevatel põlvedel just seda meenutama,» rääkis Hainsalu, kes istutas 45 aasta tagasi Ihastesse terve pargitäie kuuski ja nulge.

Ka Mart Ustavile polnud tänane tamm esimene puu. «Ma arvan, et olen oma elus istutanud üle tuhande puu. Ühega ei saa kuidagi piirduda, see peab ikka olema elustiil,» märkis Tartu ülikooli biomeditsiinitehnoloogia professor ega tähtsustanud väärikasse seltskonda kuulumist üle.

«Vaadake, mina selle koha peale ei kandideerinud. Aga kui keegi leidis, et olen siia sobilik inimene, siis järelikult olen midagi oma elus õigesti teinud. Ma arvan, et see ongi kõige tähtsam. Mitte see, kuidas sind tunnustatakse, vaid mida sa oled ära teinud,» rääkis Ustav.

Linn rajas Tartu tammiku 2007. aastal. Tammikusse istutavad oma puu kõik Tartu taasiseseisvumise järgsed aukodanikud, linnapead ning Tartu sõpruslinnad. Tammikus on infotahvel, millel on kirjas kõigi tammeistutajate nimed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles