Ülikool nimetas preemiakandidaadid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marika Mikelsaar Dr. Helluse tootesarja tutvustava plakatiga. Sarja toodetes kasutatakse Mikelsaare juhitud töörühma poolt välja töötatud probiootilist bakterit ME-3..
Marika Mikelsaar Dr. Helluse tootesarja tutvustava plakatiga. Sarja toodetes kasutatakse Mikelsaare juhitud töörühma poolt välja töötatud probiootilist bakterit ME-3.. Foto: Ove Maidla.

Tartu Ülikooli nõukogu kinnitas Eesti Vabariigi 2010. aasta teaduspreemiate kandidaadid. Ühtekokku saab kandidaate esitada kümnes kategoorias.


Tartu Ülikool pani tänavu välja kandidaadid kuues valdkonnas. Pikaajalise tulemusliku teadus- ja arendustöö kategoorias kandideerivad bakteri ME3 üks leiutajatest emeriitprofessor Marika Mikelsaar (pildil) ja tahkiste optilisi omadusi ja spektrograafiat uurinud emeriitprofessor Vladimir Hižnjakov.

Täppisteaduste valdkonnas kandideerivad matemaatika-informaatikateaduskonna professor Eve Oja ning emeriitprofessor Hannes Tammet.

Keemia ja molekulaarbioloogia valdkonnas kandideerivad teist aastat järjest füüsikalise ja analüütilise keemia suuna esindajad emeriitprofessor Ilmar Koppel ja professor Ivo Leito, kes uurivad superhappeid ja -aluseid. Lisaks neile kandideerib samas valdkonnas molekulaar- ja rakubioloogia instituudi professor Maris Laan.

Põllumajandusteaduste valdkonnas kandideerivad tehnoloogiainstituudi vanemteadur Hannes Kollist, vanemteadur Heino Moldau ja Triin Vahisalu, kes uurivad taimede stressitaluvust.

Arstiteadustes kandideerivad professor Irja Lutsar ja kehakultuuriteaduskonna professor Toivo Jürimäe.

Geo- ja bioteaduste valdkonnas kandideerivad Eesti mereinstituudi vanemteadur Ülo Suursaar ning ökoloogia ja maateaduste instituudi vanemteadur Olev Vinn.

Sotsiaalvaldkonnas kandideerib sotsiaalteaduskonna vanemteadur Anu Realo uurimuste tsükliga «Isiksus ja stereotüübid kultuuridevahelises perspektiivis».

Haridusteaduskonna professor Eve Kikas kandideerib uurimuste tsükliga «Individuaalsete ja kasvatusega seotud tegurite osa laste arengus ja õppimises.
Erivajadustega laste hindamine ning nende arengu toetamine».

Õigusteaduskonna professor Paul Varul, professor Irene Kull, dotsent Martin Käerdi ja riigikohtu kohtunik Villu Kõve kandideerivad uurimusega «Võlaõigusseaduse teaduslikud kommentaarid (2006-2009)».

Humanitaarvaldkonnas kandideerib TÜ filosoofiateaduskonna professor Valter Lang uurimuste tsükliga, mis käsitleb Eesti ja Baltimaade pronksiaega ja vanemat rauaaega.

Eesti Vabariigi teaduspreemiate saajad selguvad vabariigi aastapäeval, 24. veebruaril 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles