Karlovas püsib ajalugu pjedestaalil

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karlova gümnaasiumi vilistlasel Liis Haljasmäel oli geenitehnoloogia erialale sisseastumiseks vaja teha matemaatika ja bioloogia riigieksam, kuid ajaloo valis ta lisaks sellepärast, et teadis varasemate lendude väga headest tulemustest.
Karlova gümnaasiumi vilistlasel Liis Haljasmäel oli geenitehnoloogia erialale sisseastumiseks vaja teha matemaatika ja bioloogia riigieksam, kuid ajaloo valis ta lisaks sellepärast, et teadis varasemate lendude väga headest tulemustest. Foto: Margus Ansu

Tänavune riigieksamite edetabel ei toonud Tartus erilisi muutusi, siiski – hea üllatusena näitasid Karlova gümnaasiumi abituriendid taas oma suurepäraseid teadmisi ajaloost.

Karlova õpilastest ei õnnestunud küll kellelgi saavutada parimat tulemust, 100 punkti – oli koole, kus õpilased ka selle kätte said –, kuid kõik 25 eksaminandi tegid oma tööd piisavalt hästi, et kooli keskmiseks kujunes 84,9 punkti.

Selle tulemusega tehti ära ka kõigile neile mainekatele Eesti gümnaasiumidele, kes troonivad üldedetabeli tipus.

Oma kooli ajaloos kõige parema tulemuse saanud Liis Haljasmägi, kes nüüd õpib ülikoolis geenitehnoloogiat, arvas, et ega eksam tegelikult olnudki väga keeruline, kuigi sellise tunde põhjuseks võis olla ka rohke õppimine.

Nimelt on ka siin samamoodi, nagu elus ikka kipub olema: hea tulemuse taga on suur hulk tööd. Juba sügisel, ammu enne eksamiperioodi, algasid koolis konsultatsioonid. Kord nädalas said ajalooeksami tegijad õpetajaga enne tundide algust tunnikeseks kokku ja räägiti just neist teemadest, mis pidid eksamisse tulema.

Seda kõike lisaks päevikus kirjas olevatele ajalootundidele. «Seal oli muidugi tüütu käia, aga samas oli see väga kasulik,» rääkis Haljasmägi.

Tema koolivend Franz Joosep Antson siirdus pärast Karlova lõpetamist just ajalugu õppima. Enda sõnul oli tal huvi juba ammu, kuid gümnaasiumist saadud kogemus on seda ainult suurendanud.

Antson arvas, et õpilaste edu taga on kindlasti ajalooõpetaja Maaja Nagel, kes teab väga palju ja oskab seda õpilastele edasi anda.

«Tema klassis valitseb väga range distsipliin ja töömeeleolu. Ta annab igaühele võimaluse võimete kohaselt õppida. Neid, kes on juba tugevamad, hindab ta oma skaala järgi ja annab neile hoopis teistsuguseid töid,» rääkis Antson.

Lõpuklasse juhendanud Nagel on oma tööd teinud aastakümneid ja kinnitas, et heade eksamitulemuste saladus peitub suuresti ikka õpilaste endi töös.

Oma panust kommenteerides ütles õpetaja, et kuigi tulevikus terendavad eksamid, ei saa viimasel kooliaastal ainult nendeks etteantud teemasid õpetada.

«Ajalugu on siiski tervik ja kui sa ei saa aru, mis enne oli ja mis pärast tuleb, siis on väga keeruline head tulemust saada,» rääkis Nagel. «Loodan, et minu õpilased on sellest aru saanud. Sageli näen seda 12. klassis, et neil tuleb see ahhaa-efekt, et kõik ongi seotud.»

Tänavu oli riigieksamite ajaloos juba teine kord, kui Karlova noorte ajalooeksami tulemused olid paremad kui kõigil teistel. Esimese kümne hulgas on oldud korduvalt.

Direktor Undel Kokk ütles, et õpilaste soovi ja julguse taga ajalooeksamit teha on õpetajate hea töö. «Õpilased valisid neid aineid, mida nad arvavad, et nad teavad ja oskavad. Nad valivad ikka igapäevase töö põhjal,» arvas ta.

Siis, kui Karlova gümnaasium oli alles Tartu 7. keskkool, oli see tuntud kui ajalookallakuga kool, kus on õpetanud ka laiemale üldsusele hästi tuntud ajaloolane Hillar Palamets.

Kokk ütles, et ajalooklassid loonud legendaarsete õpetajate Palametsa, Elvi Liimi ja Aino Juhkami ajal paika pandud põhimõtteid üritatakse koolis järgida ka nüüd, kus gümnaasiumis õpitakse ajalugu sügavamalt sotsiaalainete suunal.

«Ajalooõpet tuleb käsitleda ühe olulisema valdkonnana, sest sellel, kes ajalugu ei tunne, on ka kultuurikiht üsna õhuke,» ütles Kokk.

Suurepäraseid ajalooteadmisi jõudsid Karlova abituriendid näidata n-ö viimasel hetkel, kuna kevadel muutub riigieksamite kord ja Karlova gümnaasiumist saab põhikool.

Tartu koolid riigieksamite edetabelis*

* Sulgudes on märgitud kooli edetabelikohad 2012. aastal.

1. (1.) Tallinna reaalkool

2. (2.) H. Treffneri gümnaasium

3. (11.) Sakala eragümnaasium

10. (9.) M. Härma gümnaasium

24. (97.) Karlova gümnaasium

28. (17.) Annelinna gümnaasium

31. (57.) Jaan Poska gümnaasium

41. (51.) Tamme gümnaasium

74. (64.) Raatuse gümnaasium

94. (59.) Kivilinna gümnaasium

129. (85.) Kommertsgümnaasium

133. (41.) Vene lütseum

151. (81.) Descartes´i lütseum

154. (112.) Kunstigümnaasium

173. (196.) Forseliuse gümnaasium

176. (159.) Täiskasvanute gümnaasium

195. (78.) Waldorfgümnaasium

234. (62.) Herbert Masingu kool

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles