Loodusmaja avab uksed

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Kaua me inimesi ikka eemal hoiame,» muigas Tartu keskkonnahariduse keskuse juhataja Janika Ruus­­maa. «Nad on terve suve siin käinud, me näeme, kuidas nad akendest sisse piiluvad ja ust logistavad.»

Laupäev on esimene päev, kui uhiuue Loodusmaja klaasuksed on lukust lahti ja avatud kõigile huvilistele. Ruusmaa ütles, et oodatud on nii need, kes tunnevad huvi areneva talveaia vastu, kui ka need, kes tahaksid täpsemalt teada, kuidas maja on ehitatud ja kuidas töötama hakkab.

Kohe esimesel korrusel on infopunkt ning suur saal, kus toimuvad näiteks filmiõhtud ja ka avalikud üritused. Kahel korrusel on kabinetid õpetajatele ja õpilastele ning mitmesugusteks ülesanneteks mõeldud avarad klassiruumid – loometoas on näiteks väga hea valgustus, laboris veekindel põrand ja tugevam ventilatsioon.

Säästlik maja

Maja üks uhkemaid osi on kindlasti läbi kahe korruse ulatuv talveaed, kus kasvavad nii kaktused kui ananassid. Ruusmaa rääkis, et suures osas rõhutakse just tarbetaimedele, näiteks on valmimas rosee­­pipar, peenras on koha leidnud avokaado ja vanill.

Õuepeenardel kasvatatakse ka hooajalisi vilju, millest enamik läheb loomade toa asukate hammaste vahele.

Ruusmaa sõnul on uues majas ja ümbritsevas pargis nüüd ruumi piisavalt, et kõik oma tegevused sinna koondada.

Natuke kahju on küll kolmandast korrusest, mis rahapuudusel tuli plaanidest maha tõmmata. Seal korrusel oleksid oma ruumid saanud teised Tartu keskkonnaorganisatsioonid ning niimoodi ühes kohas koos oleks ehk ka rohkem häid ideid sündinud.

See on nüüd aga juba kauge minevikuunistus ja praegu keskendutakse sellele, kuidas uus maja tööle saada.

Loodusmaja on juhataja sõnul ehitatud nii, et see oleks säästlik ja selle ülevalpidamine ei käiks keskusele üle jõu. Näiteks on majal soojustust poole rohkem, kui on tavapärane, ventilatsioon on soojustagastusega ning suurde paaki kogutakse vihmavett, millega kastetakse talveaeda ja soojal ajal ka õuepeenraid. «Aga seda säästlikkust näeb aasta pärast,» arvas Ruusmaa.

Passiivmaja mõõtu Loodusmaja aga kindlasti välja ei anna, kasvõi juba selle pärast, et projekteerijatelt nõuti lahtikäivaid aknaid kõigisse ruumidesse.

Palju veel teha

Kuigi maja ise on valmis, on palju veel teha, näiteks mööblihange on linnavalitsusel alles pooleli. Loodusmaja direktor Signe Söömer rääkis, et sisse kolides võeti natuke oma vana mööblit kaasa, ja nagu välja tuli, oligi see hea idee.

Praeguseks on majas kontorimööbel, osa riiuleid ja mõned esemed klassides, kuid suurem osa on alles tulemas. Päris valmis koos kogu ettenähtud sisustusega on maja ehk jõuludeks.

Loodusmajaga saab tutvuda sellel laupäeval kell 11–16, kui majas korraldatakse nii töötube kui ringkäike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles