TÜ kirjastuse eksjuht asutab oma kirjastuse

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaiko Tigane.
Vaiko Tigane. Foto: Erakogu

Tartu Ülikooli kirjastuse juhataja kohalt hiljuti lahkunud Vaiko Tigane teatas, et paneb hilissügiseks tööle oma kirjastuse, mis võiks hammustada osa ka ülikooli kirjastuse ärist.

«Novembris alustab tegevust erakapitalile kuuluv uus kirjastus, mis keskendub eelkõige õppevahendite, õpikute, kogumike ning muude teadus- ja  õppetööks vajalike trükiste kirjastamisele,» teatas Tigane pühapäevases kirjas endistele kolleegidele, tuttavatele autoritele, klientidele ja sõpradele.

Tigane selgitas, et tema eesmärk pole TÜ kirjastuse kliente üle meelitada, kuid tõdes, et muist potentsiaalseid kundesid võivad olla temal ja ülikooli kirjastusel ühised.

«Kui rääkida süvateadu­sest – teadussarjadest, teadusajakirjadest –, on see kindlasti heade ülikoolide endi pärusmaa ja ilmselt fokuseerib Tartu Ülikool oma kirjastuse tegevuse just sinna,» arutles Tigane. «Eestis on aga palju kõrgkoole, kellel oma kirjastust pole, kuid kus on sadu häid autoreid, kellega koostööd teha.»

Turg kattub osaliselt

Vaiko Tigane märkis, et kirjastamises on kolm parameetrit, mille järgi tellija kirjastuse valib: kvaliteet, hind ja tähtaeg. Tigase sõnul on kvaliteedis jõudnud Eesti kirjastajad üsna ühtlasele tasemele, kuid hinna ja tähtaegadega suudavad mõned olla teistest vastutulelikumad.

Tartu Ülikooli kirjastuse peatoimetaja Ivo Volt sedastas, et konkurents mõjub teenuse kvaliteedile kahtlemata hästi, kuid viitas samas tõsiasjale, et põhikäibe teenib ülikooli kirjastus valdkonnas, kuhu erakirjastustel ilmselt asja pole.

«Ülikooli kirjastus on ju viimase kahe aasta jooksul keskendunud eelretsenseeritud teadus- ja õpperaamatute väljaandmisele,» tähendas Volt. «Ma ei usu väga, et Vaiko Tigane sooviks tegelda sellise vähetulusa turuosaga.»

Uus juht määrab

Ivo Volt selgitas, et ülikooli teadusväljaanded ilmuvad ülikooli rahalise abiga ning pole näha põhjust, miks ülikool peaks jagama seda raha erakirjastustele.

«Võib-olla hakkame mingil määral konkureerima publikatsioonide osas, mille ambitsioon teadusmaailmas pole nii suur kui eelretsenseeritud väljaannetel. Aga see sõltub sellest, kuidas hakkab ülikooli kirjastuse ümberkujundamine uue juhi käe all toimima,» kõneles Volt.

Tartu Postimees küsis Ivo Voldilt, kas ta ise kandideerib OÜ Tartu Ülikooli Kirjastus uue juhataja ametikohale. Volt ütles, et ta pole veel otsust langetanud. Avalduste esitamise tähtaeg on 19. september.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles