Raamatupoodi asus raamatukogu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Instituudi programmijuht Maarja Keba (seisab tagaplaanil) rääkis, et raamatukogu on instituudi süda.
Soome Instituudi programmijuht Maarja Keba (seisab tagaplaanil) rääkis, et raamatukogu on instituudi süda. Foto: Kristjan Teedema

Kesklinnas ringi jalutavad tartlased on märganud elavnemist endises Ülikooli raamatupoes, mis oli pärast ärakolimist kuude viisi nagu surnud. Nüüd käib uks taas lahti-kinni ja käijaid lisandub päevast päeva.

Akendest paistab, et köiteid on riiulitel endist viisi. Ometi ei ole ligi poolteist sajandit raamatuid lugejatele pakkunud ruumid nüüd raamatute müügi päralt.

Kolm nädalat tagasi avas seal, Werneri kohviku kõrval, Soome Instituudi Tartu osakond oma raamatukogu. Varem oli instituut peaaegu 20 aastat külastajaid vastu võtnud kirjandusmajas Vanemuise tänavas.

Huvilistele lähemal

Pidulik avamine oli eelmisel nädalal. Reedel võttis instituudi programmijuht Maarja Keba vastu siinseid kolleege väisanud Jyväskylä linnaraamatukogu töötajad. Nad istusid toeka lumivalge laua taga, mille kohal ripuvad Soome firmas Secto Design kujundatud lambid.

Maarja Keba ülevaatest said nad muu hulgas teada, miks oli instituudil tarvis asukohta vahetada: et olla senisest lähemal neile, kes soovivad osa saada soome keelest, kultuurist ja üldse põhjanaabrite elust.

Kirjandusmajja teadsid minna järjepidevad Soome-huvilised. Juhuslikke sisseastujaid, kes hiljem muutusid sagedasemateks käijateks, oli harva. «Nüüd on paari-kolme nädalaga juba märgata, et me oleme inimestele lähemal,» ütles programmijuht. «Siia on võimalik loengute vaheajal tulla ka tudengitel.»

Tallinnas Vaikla stuudios loodud sisearhitektuuriga ruumides Ülikooli 11 on rohkem avarust raamatukogule. Riiulitel on lisaks köidetele muusikat ja filme. Lastenurgas ootavad väikseid lugejaid oma selga istuma Eero Aarnio disainitud ponid.

Eesti ja Soome disain

Lisaks tema ja Secto Designi loomingule on sisustuses kasutatud muudki Soome disaini, nagu näiteks Martela rohelised tugitoolid. Tagumise, väiksema toa seintel hakkavad silma rohelised ja sinised laigud, mis kujutavad põhjanaabrite looduse järve- ja metsarohkust.

Tartu linnavarade osakonna andmeil on Soome Instituudiga sõlmitud leping Ülikooli 11 esimese korruse kasutamiseks mullu 1. oktoobril. Leping kehtib viis aastat. Hoone teisele korrusele on kolinud linnavalitsuse sisekontrolliteenistus ja muudesse ruumidesse linnavalitsuse arhiiv.

Soome Instituudi endised ruumid kirjandusmajas on tänini tühjad. Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakonna juhatuse esinaise Piret Bristoli sõnul on suheldud mõnegi soovijaga, kuid otsus uue üürniku kohta ei ole veel langenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles