Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Näljane kassikari andis idee piparkoogitaieseks

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Koidu tänava maja ümber käib luusimas hulk kasse, kellest paljud on nii tihedad külalised, et neiud on neile nimed pannud. Peale kassimaffia käib õuel ka koerake Rotsu.
Koidu tänava maja ümber käib luusimas hulk kasse, kellest paljud on nii tihedad külalised, et neiud on neile nimed pannud. Peale kassimaffia käib õuel ka koerake Rotsu. Foto: Margus Ansu

«Postkastini lehe järele jõuda on raske, maffia nõuab ohvriandi. Seni oleme ellujääjad...» Selliste sõnadega lõpetasid piparkoogivõistluse võitjad Eda ja Vaike Leola ja Liisa Aru oma kirja.


Liisa Aru elab Karlovas. Ja nagu iga teise selle kandi elaniku, nii on ka tema maja ümbrus kassidega üle ujutatud. Needsamad elukad, kes igal hommikul koos ajalehega ukse vahelt sisse murravad ja süüa nõuavad (ja ka saavad), andsidki Liisale idee «Kassimaffia» taiese loomiseks.



Liisa korteri ukse peal tuleb vastu Sorksu. «Elab toas, magab ahju otsas, lükkab asju kõrgetelt kohtadelt põrandale, külma ilmaga magab öösiti inimeste pidžaamas ja müriseb.»


Koos sõbrannade Eda ja Vaikega on Tartu Postimehe piparkoogivõistlusel osaletud juba aastaid.



Nagu jutu käigus välja tuleb, on nad varem kord juba võitnud – mõni aasta tagasi piparkoogist ajalehega.



Aknast on näha, kuidas ukseesisele tuleb kõhutama järgmine kass. «Pikkvunts. Paks, väliselt vihane, kuid tegelikult memmekas. Pidevalt näljane. Armastab jälitada.»



Algul oli plaanis teha kassid tavalise kassivormiga, kuid see ei olnud päris «see» ning nii visati Vaikele plokk ja pliiats sülle ja kästi šabloonid joonistada.  Šabloone sai mitmest paksust ja ühest pikakaelalisest kõhnast kassist, lisaks üks ka rõõmsameelsest vabakäigukoerast Rotsust, kes aeg-ajalt akna all käib.



Pikkvuntsile lisaks tuleb paks triibuline. «Rippkõht. Elab õues ja toas, kisab väga kõva häälega.»



Teos arenes töö käigus. Poole tegemise pealt selgus, et tuleks teha ka sein, et näidata, kes elavad toas ja kes õues.



Peale «Kassimaffia» tõid sõbrad Eesti mosaiigi, kus igale piparkoogimaakonnale oli glasuuriga nimi peale kirjutatud. Ka see idee tuli kasside tegemise käigus.



Taina valmistasid tüdrukud Liisa ema retsepti järgi suhkrust, võist, hapukoorest, jahust, munakollasest, küpsetuspulbrist, nelgist, kaneelist ja kardemonist.



Tegelikult eelistavadki nad söömisele küpsetamist ja valmis piparkoogid seisavad külalisi oodates terve jõuluaja laual kausis.

Tagasi üles