Õhtul värvub Tamme staadion roosaks

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heategevussündmuse idee autor Karina Kesvatera kannab samasugust roosat särki nagu kõik ta Tartu Tammeka naiskonnakaaslased tänaõhtusel meistriliiga matšil Tallinna Kalevi vastu.
Heategevussündmuse idee autor Karina Kesvatera kannab samasugust roosat särki nagu kõik ta Tartu Tammeka naiskonnakaaslased tänaõhtusel meistriliiga matšil Tallinna Kalevi vastu. Foto: Kristjan Teedema

Täna korraldavad jalgpallinaised heategevussündmuse «Roosa jalgpall», soovides teadvustada rinnavähiteemat. Mängivad Tartu Tam­me­ka ja Tallinna Kalev ning piletitulu läheb Eesti Vähiliidule.

Karina Kesvatera, teie olete selle idee autor ning teie võtsite ühendust ka Eesti Vähiliiduga. Kust see mõte tuli?

Ma õppisin kaks aastat USAs ülikoolis ning seal on rinnavähi teavituskampaania väga populaarne. Iga aasta oktoobris mängisime jalgpalli roosades särkides, et annetustega raha koguda. Korraldasime koguni šõumängu, kus mängisime meie kooli hokimeeskonna vastu – see oli lõbus ja naljakas.

Rinnavähi teavituskampaania ehk breast cancer awareness on USAs niivõrd populaarne, et minu sõbranna koos kahe tuttavaga ajasid pead kiilaks ja annetasid enda juuksed. Seejärel käisid nad pubides ja teistes avalikes kohtades ning rääkisid sellest, kogudes ühe nädalavahetusega 7000 dollarit ehk üle 5000 euro. Mõtlesin, et miks mitte sellist heategevust üle tuua Eestisse ja just Tammekasse.

Kas värvite roosaks palli või staadioni?

Roosa on ülemaailmse rinnavähi teadvustamise kampaania värv ning Tammeka naiskond mängib spetsiaalselt selleks mänguks tellitud roosades särkides. Muidu on Tammeka värvideks ikka sinine ja valge.

Tamme staadioni aitavad roosaks värvida aga veel roosad õhupallid. Samuti palume publikul võimalusel roosasse riietuda.

Kas kohtumine Tallinna Kalevi naiskonnaga on Eesti naiste meistriliiga mäng või on see šõu?

Mõtteid oli erinevaid. Vahepeal mõtlesime küll sõpruskohtumise peale. Kuid siis otsustasime, et teeme ikka liigakohtumise. Nemadki on sündmuse erilisusest teadlikud ning jagavad infot oma allikate kaudu.

Tavaliselt mängib Tammeka naiskond Tamme staadioni kunstmurul, kuid seekord mängime peaväljaku murul ja suurte tribüünide ees. Ma tõesti loodan, et tuleb palju rahvast, naiskondi ei käida eriti vaatamas.

Olete öelnud, et kavatsete näidata naistespordi jõudu. Kas peate silmas entusiasmi või midagi muud?

Naistespordi jõud – see tähendab, et mitte ainult meeste jalgpall, vaid ka naiste jalgpall – võib rahva kokku tuua ja melu tekitada. Loomulikult mängib naiskond võidu peale, aga lisaks sportlikule tulemusele oleme jõu pannud selle alla, et teha Tartut ja Eestit natukene paremaks.

Soojenduseks mängib Tartu spordimeeste bänd Forest Kämp, samuti olete lubanud müüa küpsetisi. Mis veel plaanis?

Küpsetised teeme ise, sest naiskonnas on peale heade jalgpallurite ka suurepärased kokad.

Ja üldse, see ei ole ainult liigamäng, vaid sellesse on kaasatud muusika, auhindade loosimine, meelelahutus ja palju muud.

Kas Tammeka naiskonna mängijad ise teavad rinnavähist nüüd midagi rohkem kui varem?

Ülikooli radioloogiakliiniku arst Sulev Ulp pidas meile terve loengu. Ta ütles, et tema kõige noorem patsient on olnud 22-aastane ... Niisiis kuigi sõeluuringusse kuuluvad hoopis vanemad naised, peavad kõik valvel olema.

Kes selle mängu võidab?

Olles Tammeka mängija, ütlen kindlasti, et Tammeka. Kuid kokkuvõttes loodan, et heategevus võidab.

«Roosa jalgpall»

• Heategevussündmus Tartu Tamme staadionil täna õhtul kell 18.30.

• Eesti naiste meistriliiga matš Tartu Tammeka versus Tallinna Kalev.

• Kogu tulu annetatakse Eesti Vähiliidule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles