Karjased ja inglid lähevad jõuluks koju

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaagvere erikooli jõulupeol eile oli kõik, nagu olema peab: õpilased olid õue suure kuuse alla meisterdanud põhuloomad, mille vahel etendus jõululugu. Sellele pildile jäid jõululoos karjaseid ja ingleid kehastanud tüdrukud.
Kaagvere erikooli jõulupeol eile oli kõik, nagu olema peab: õpilased olid õue suure kuuse alla meisterdanud põhuloomad, mille vahel etendus jõululugu. Sellele pildile jäid jõululoos karjaseid ja ingleid kehastanud tüdrukud. Foto: Margus Ansu

Kaagveres paistis eile päike ja sadas kerget lund. Sealse erikooli tüdrukud olid rõõmsalt elevil: paljud kodused olid tulnud vaatama nende jõulupidu, mis lõppes kinkide ja säriseva verivorstiga.


«Hakkame pihta,» kamandas Kaagvere erikooli jõulupeol etendatud jõululoos jutustajat mänginud Triin oma kaaslasi kooli ees kasvava suure kuuse alla. Selle lähedal külma käes jalalt jalale tammuval publikul soovitas ta läbi astuda valge linaga kaetud laua juurest, kus ootasid kuum tee ja glögi.



Muide, ega Kaagveres õppivatel tüdrukutel olegi oma pidusid mujal pidada kui kuuse all, sest vana eluohtlikuks muutunud koolimaja enam ei kasutata ning endisse tootmishoonesse sisse seatud koolis saali pole.



Kuidas olla lapsele hea?


Kuuse alla põhust tehtud lavale astusid kolme karjase kõrvale Maarja ja Joosep, et koos kooliperega tuua vaatajate ette jõulunäidend, mille vahele olid pikitud laulud, luuletused ja hoogsad tantsud.



Viimased panid rõõmsalt kaasa liikuma päkapikkudeks, jänesteks ning ka rebaseks, karuks ja põrsaks maskeerunud õpilased ja kooli töötajad.



Jõululoo keskel tulid Maarja, Joosepi ja nende poja juurde kolm tarka, kingitused kelkudel. «Kas oskate meile mõned näpunäited anda, kuidas olla hea lapsevanem, kuidas saada hakkama selle keerulise ülesandega,» küsis Joosep tarkadelt.



«Nõuandeid ei ole siin kerge anda,» kostis esimene tark ehk Kaagvere erikooli direktor Sirje Hänni. «Peamine on, et jälgiksite ise aususe rada ja headuse teed, siis annate ka oma lapsele edasi õiged õpetused!»



Et lapse kasvatamisel ette tulevad rasked ajad üle elada, andsid targad Maarjale ja Joosepile tagasihoidlikud kingitused, mis hiljem kõigi õpilaste vahel ära jagati. Kommipakke targad ei toonud, tüdrukud said jõuluks hoopis kenad ja mõnusad pidžaamad.



Kool jääb vaikseks


Rõõmus õuejõulupidu lõppes ühiselt «Aisakella» lauldes ning tee ja glögi kõrvale verivorste süües. Mõneks ajaks jääb praegu 23 õpilasega erikool üsna vaikseks: muist tüdrukuid sõitis eile koju, osa läheb täna.



Sirje Hänni sõnul saab 3. jaanuarini kodus jõulupuhkusel olla 18 tüdrukut. Neljast kooli jäänust kolme ei saa pere jõuluajal koju võtta, üks tüdruk on alles kooli tulnud ning üks on jooksus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles