Naasmine koju kajastub kunstis

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs korraldatud kunstikonkursil saavutas Merike Sule-Trubert auhinna joonistuse «Loodus 3» eest. See on valminud aastal 1995 ja kuulub viiejoonistuselisse sarja.
USAs korraldatud kunstikonkursil saavutas Merike Sule-Trubert auhinna joonistuse «Loodus 3» eest. See on valminud aastal 1995 ja kuulub viiejoonistuselisse sarja. Foto: Repro

Merike Sule-Trubert langetas pärast viit aastat Prantsusmaal elamist aastal 2006 otsuse naasta sünnilinna Tartusse. Otsu­­sega kaasnes võimalus lülituda kunstiellu, mis on juba ka edu kaasa toonud.



Tartu Kõrgema Kunstikooli joonistusõppejõud Merike Sule-Trubert pälvis USA Upstream People Gallery veebinäitusel 11th Annual Painting, Draw­­ing, Photography & Print Juried Online International Art kaks auhinda. Väljapanekusse soovis pääseda 450 kunstnikku, kelle hulgast valis žürii välja 92.



«Merike Sule-Trubert Tartust Eestist on väga osav pliiatsiga joonistaja ning ta suudab ka välja tuua imeliselt fantastilisi loodusetõlgendusi,» põhjendas Nebraska Ülikooli kunstiprofessor Larry Bradshaw.



Edu ka mujal


See ei ole veel kõik. Nimelt on Sule-Trubert ainus Eesti kunstnik, kelle töö, fotokollaaž «Hirm», ilmus Suurbritannia kunsti- ja kultuuriajakirja Aes­­thetica kogumikus Aes­­thetica Creative Works Annual 2011. Kujutava kunsti kategoorias laekus 12 000 tööd, millest finaali ja kogumikku pääses 40.



Ta on olnud üsna edukas ka mujal maailmas. Makedoonia pealinnas Skopjes on galeriis Osten praegu näitus, kus on 550 joonistust 40 riigi 250 kunstnikult. Eestit esindavad peale tartlannast joonistusõppejõu veel 15 kunstnikku.



Mauritiusel Port Louis´ galeriis IBL saab aga vaadata rahvusvahelist portreede näitust. Eesti kunstnikest on esindatud ka Sule-Trubert.



Eestisse tagasi


Pärast Eesti Kunstiakadeemia lõpetamist 2001 asus Merike Sule-Trubert koos prantslasest abikaasaga elama Prantsusmaale. Seal sündis ka poeg.



«Kui laps oli väike, jäi loominguline töö kõrvale,» ütles ta. «Kui ma 2006 pärast abielu lahutamist taas Eestisse tulin, alustasin tasapisi töö otsimisega. Nüüd on poeg juba suurem ja ma otsustasin hakata aktiivselt kunstiellu tagasi tulema.»



Sule-Trubert on edukas nii joonistamises kui ka fotokunstis. «Enne kunstiakadeemias õp­­pimist olin paadunud joonistaja,» ütles ta. «Kunstiakadee­­mias armusin fotograafiasse.»



Edukaks kunstnikuks saamisel peab ta üheks tingimuseks julgust, mida ta püüab sisendada ka tudengitele. Koostades väljapanekut «Autoportree», mida saab vaadata aprillis Athena keskuses, kaasab ta sinna õppejõududest kunstnike kõrval üliõpilasi, et julgustada neid näitustel esinema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles