100 +

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
100-aastane Ilda Olt

Ta elab Tartu hooldekodus ühes toas oma 75-aastase voodihaige lapse Klaaraga ja hoolitseb tema eest ise, nii palju kui jaksab. Oma mehe kaotas ta autoõnnetuses ajal, mil Klaara oli pooleteisene, ning rohkem lapsi tal ei ole. Pitsiga padjapüürid on ta oma käsitöö. Ilda ehtis end pildistamiseks ja ilusad kuldse läikega kõrvarõngad otsis talle hooldaja Nadeþda Teimann. «Nii kui elu antud on, nii tuleb olla,» ütleb Ilda Olt.
100-aastane Ilda Olt Ta elab Tartu hooldekodus ühes toas oma 75-aastase voodihaige lapse Klaaraga ja hoolitseb tema eest ise, nii palju kui jaksab. Oma mehe kaotas ta autoõnnetuses ajal, mil Klaara oli pooleteisene, ning rohkem lapsi tal ei ole. Pitsiga padjapüürid on ta oma käsitöö. Ilda ehtis end pildistamiseks ja ilusad kuldse läikega kõrvarõngad otsis talle hooldaja Nadeþda Teimann. «Nii kui elu antud on, nii tuleb olla,» ütleb Ilda Olt. Foto: Margus Ansu

Tänavusi jõule tähistab Tartus 11 eakat kodanikku, kel on eluaastaid 100 ja enam. Tartu Postimehel õnnestus peaaegu kõigiga neist vahetult enne pühi kohtuda ning nende tervise ja elujärje kohta täpsemalt pärida.


Lugeja süda võib rahulik olla. Nad on hoitud ja armastatud ning kui mõni neist ei saagi jõule vastu võtta oma päriskodus, on ta ümber ikkagi lahked inimesed, kes teda valvavad ja ta heaolu eest seisavad.



Siit portreteeritavate seast on puudu vaid 101-aastane Kamilla Lätt, kes peaks Tartus elama, kuid keda tema elukoha-aadressilt Tartu Postimehel leida ei õnnestunud. Ka naabrid ei osanud ta kohta värskemaid teateid jagada.



Aga ülejäänud kümmet vaadates mõelge korraks, kui pikk on olnud nende inimeste elu, kui palju on nende silmad näinud ning kui tugevad, tublid, vaprad ja ilusad nad on!



Kui nemad sündisid,
oli maailm selline


1904


Asutati Noor-Eesti kirjastus. Jaapan kuulutas Venemaale sõja. Ajalehe Daily Illustrated Mirror esiküljel ilmus esimene värvifoto.



1906


Avati Vanemuise uus, Helsingi arhitekti Armas Lindgreni projekti järgi valminud teatrimaja. Sündisid eesti keeleteadlane Pent Nurmekund ja luuletaja Betti Alver ning vene helilooja Dmitri Šostakovitš.



1907


Asutati Eesti Kirjanduse Selts. Tartus nähti esimest iseliikuvat ekipaaži ehk autot. Sündis rootsi lastekirjanik Astrid Lindgren. USAs loodi esimesed õhujõud maailmas.



1908


Tartus Heinaturul avati esimene paikkino, mis hakkas kandma nime Illusioon. Sündisid eesti maadleja Kristjan Palusalu, sõjaväelane Alfons Rebane ja koorijuht Gustav Ernesaks. Müügile tuli maailma esimene seeriaauto Ford T. Väidetavalt jõudis Põhjapoolusele esimesena Frederick Cook.



1909


Asutati Eesti Rahva Muuseum. Sündis põllumajandustegelane ja Vellavere ilmaennustaja Vadim Želnin. Rooma paavst Pius X kuulutas Jeanne d’Arci pühakuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles