Tartu poiste lauluhäält säilitab tuliuus plaat

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Poistekoori CD salvestistega aastaist 1973- 1986 oleks jäänud olemata, kui kauaaegne raadiotoimetaja Age Raa poleks sügisel avastanud, et tunnimehed enam ei seisa.

Eesti Raadios peaaegu 37 aastat töötanud Age Raa oli enne pensionile minekut viimased 22 aastat koorimuusika toimetaja ametis.

Mullu novembris leidis ta raadiomaja fonoteegis ühelt magnetlindi rullilt Tartu Poistekoori laulusalvestise. Järsku märkas ta, et tuhandemeetrine lint on katkenud.

«Ma ei saanud katkist kohta enam kuidagi kokku liimida,» meenutas Raa. «Käed olid pruunid, justkui oleksin ahjus tuhninud. Magnetkiht oli lindi aluselt lootusetult lahti tulnud.»

Katkenud lint

Lint oli katkenud sellelt kohalt, kus poisid laulsid David Tuhmanovi laulu «Tunnimehed seisavad». «Enam nad ei seisa,» selgitas Raa. «Seda ei saagi enam ümber salvestada.»

Et Raa peab Tartu Poistekoori oma südamekooriks, siis haaras teda suur hirm. «Läksin järgmisel nädalal raadiomajja tagasi, võtsin fonoteegist kogu kartoteegi välja ja kuulasin kõik ükshaaval läbi.»

Poolteisetunnisest Tartu Poistekoori jäädvustusest kõlbas digitaalselt restaureerida veidi enam kui 40 minutit. «Ainuke võimalus oli teha plaat,» ütles ta.

CD «Vanad sõbrad - Tartu Poistekoor ja Uno Uiga» annabki kuulata seda, mis on jäänud ajahambast puremata. «Siia ei ole midagi juurde pandud,» ütles plaadi produtsent Age Raa. Salvestisi digitaliseerinud Teet Kehlmann on heli ainult puhastanud.

Stereofooniliselt jäädvustatud laulude hulgas on ka üks monovõte - plaadi esimene lugu, Carl Teike «Vanad sõbrad» Uno Uiga seades ja juhatusel.

Reedel linnamuuseumis plaadi esitlusel viibinud linnapea Andrus Ansip avaldab CD saatesõnas lootust, et «maestro Uno Uiga ja laulupoiste suure ja ilusa töö» säilitanud plaat pakub rõõmu praegustelegi kuulajatele.

Linnamuuseumi saalis oli koori vilistlaste hulgas Tallinna ettevõtja Toomas Uibo, kes tegutseb mööblidisaini, -tootmise ja sisekujunduse alal. «Laulsin viimati täna hommikul dushi all,» ütles ta.

Laule, mis nii mõnelegi kuulajale heldimuspisara silma tõid ja mis nüüd ka plaadil kõlavad, esitas Uibo koos poistekooriga viimati jaanuaris 1985 Estonias. «Olin häälemurdega jõudnud piiri peale, esinemine oli küsimärgi all,» meenutas ta.

Tartu Poistekoori salvestiste toimetamise ja kontserdireiside kaasategemise tõttu tunneb Age Raa tartlaste saavutuste tagamaid.

«Ega see Uiga-aegne koor muidu ikka nii hästi oleks laulnud, kui Uiga poleks osanud endale väga häid abilisi valida,» märkis plaadi produtsent, nimetades teiste hulgas dirigente Alfred Benderit, Lennart Jõelat ja Undel Kokka.

Viimane juhibki praegust Tartu Poistekoori. Poisid ei saanud aga plaadi esitlusel osaleda: käsil olid ettevalmistused Viljandisse sõiduks, kus järgmisel päeval oli ülemaaline meestelaulupäev.

Koolidele tasuta

Age Raa ehmatusest alguse saanud plaadi andis välja Vanemuise Selts. Kahe kolmandiku ulatuses Tartu linna rahastatud plaadi tiraažist saavad endale tasuta vähemalt ühe eksemplari kõik Tartu koolid ja lasteasutused.

«Et kõik laulud peale Sibeliuse «Finlandia» on plaadil eesti keeles, siis on Vanemuise Seltsil eesmärk näidata meie muusikaõpetajatele, et laulda kõlbavad ka need eesti heliloojate laulud, mida lauldi 20-30 aastat tagasi,» ütles Raa.

Seltsi üks eesmärke on säilitada eesti kultuuripärandit. Selle hulka käis ka plaan üllitada digitaalne laserplaat eestikeelsetest lauludest, mille säilimine rabedal magnetlindil oli enam kui küsitav.

Aastatetagune Tartu Poistekoor

• Heliplaadi «Vanad sõbrad - Tartu Poistekoor ja Uno Uiga» valmimise eest on hoolitsenud kauaaegne Eesti Raadio koorimuusika toimetaja Age Raa.

• CD koosneb Tartu Poistekoori Uno Uiga juhatusel esitatud 16 laulust, mis on salvestatud magnetlindile aastail 1973-1986 Tartu ülikooli aulas ja Vanemuise kontserdisaalis.

• Kolmes laulus soleerib praegune Tallinna ettevõtja Toomas Uibo, toonane inglihäälne poiss.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles