Poekapsad sarnanevad vaid välimuselt

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur hapukapsatest toimetuses. Kapsakarpide juures panevad oma maitsmismeele proovile arvamustoimetaja Ivi Drikkit (vasakult), online-reporter Risto Mets, keeletoimetaja Ene Nagelmaa ja küljendaja Kaia Aalmann.
Suur hapukapsatest toimetuses. Kapsakarpide juures panevad oma maitsmismeele proovile arvamustoimetaja Ivi Drikkit (vasakult), online-reporter Risto Mets, keeletoimetaja Ene Nagelmaa ja küljendaja Kaia Aalmann. Foto: Sille Annuk

Kui jõuluhommikul selgub, et päeva jooksul ei leia siiski aega kapsakeeduks, tuleb menüü ümber mõelda või enne külaliste saabumist poodi kiirustada ja kuumletist paras ports mulgi- või praekapsast küsida.


Kapsas peaks olema sobiv ka kalorite poolest lahjale jõululauale, muidugi olenevalt sellest, kas ja kui palju on sinna liha ja rasvaineid pandud.



Poekapsad ei ole aga vennad ja erinevad suuresti nii hinna kui maitse poolest. Tõsi, välimus on neil kõigil päris ühesugune.



14 sõltumatut testijat toimetusest võtsid ette seitse erinevate kokkade kapsast, mis poodide kuumlettides pakkuda oli. Kindlasti jäi mõni kahe silma vahele, kuid suurem osa on ilmselt allolevas tabelis kirjas.



Kallis, kuid hea


Kõige odavam kapsakilo õnnestus leida Comarketist, kus Peresalati mulgikapsa eest küsiti vaid 22.90. Paar sammu eemal asuvas kaubamajas on kohapeal valmistatud kapsad aga ligi kolm korda kallimad – mulgikapsa kilo maksab 59 krooni. Samasse hinnaklassi kuuluvad sama valmistaja praekapsad ning Astri mulgikapsad, ülejäänud testis osalenud olid odavamad.



Mis maitsesse puutus, siis üldjuhul arvasid kõik kapsaproovijad üsna ühtemoodi.


Päris lahku läksid arvamused ainult kahe kapsa puhul – vaidlusalusteks olid Selveri ja Astri mulgikapsad.



Esimese puhul arvas osa testijaid, et kapsas on ebameeldivalt rasvane ja maitsetu, oponendid aga leidsid, et toit on just mõnusalt rammus ja hea maheda maitsega.



Astri mulgikapsa puhul oli vaidlusaluseks selle magusus. Enamik leidis, et tegemist on kleepuva, ülesuhkurdatud ja söödamatu ollusega, väike rühm (kolm inimest neljateistkümnest) aga arvas, et sellist kapsast võiks osta ning magus on just hea ja õige.



Selge erinevus tekkis aga prae- ja mulgikapsaste vahel. Mulgikapsad said ka päris positiivseid hinnanguid, praekapsad põrusid testijate arvates aga täielikult.



Tehke ise


Aga neile, kes kapsast ise keeta ei pelga, pakume ühe lollikindla ja ära proovitud retsepti, mille järgi teeb jõululauale kapsaid meie tekstitoimetaja Liina-Jaanika Seisler.



Korraliku jõulukapsa valmistamine võtab tunde – elektri- või puupliidil on põhjakõrbemise hirm väiksem, kuid gaasipliidil tehes peab pidevalt silma peal hoidma, et roog poti külge ei nakkuks. Hautamise aeg sõltub aga ka sellest, milline kapsas sööjale meeldib.



Liina-Jaanika hõrgud jõulukapsad


• Osta turult 1,5 kilo hapukapsaid. Enne tasub proovida erinevate müüjate omi, nad pakuvad lahkelt maitsta.


• 600 grammi rasvasemat kondita sealiha (küljeliha või peekon).


• Maitse järgi köömneid. Nendega ei tasu koonerdada.


• 2 teelusikatäit suhkrut.


• Liha lõigata väiksemateks tükkideks, panna kõik potti ja segada läbi. Potipõhja valada pisut vett, et roog põhja ei kõrbeks.


•Hautada tasasel tulel vähemalt 3 tundi, kuni liha on lagunenud ja kapsaga segunenud. Võib ka kauem keeta, seda maitsvam ja pehmem saab.



Mulgikapsad


Kaubamaja mulgikapsas – 59 kr/kg (kaubamaja)

Hinne 3,6

Pole viga, liha ka parasjagu. Tihe ja tangune magus järelmaitse, toitev. Soola tiba juurde ja juba sünnib süüa. Hea, aga natuke liiga magus. Kõige tasakaalustatum – pole ei magus ega hapu, soolane ega mage, neutraalne nagu eurokapsas. Tangune, et mitte öelda jahune.



Selveri mulgikapsas – 39.90 kr/kg (Selver)

Hinne 3,2

Rasvane, maitsetu, kuidagi tuim. Liiga rasvane, aga muidu hea mahe. Hea tihe ollus, piisavalt kapsast, piisavalt tangu, ka liha on tunda. Päris korralik, aga ikka pisut liiga lödine. Kogu kambast parim. Mõnusalt hapu, aga mitte liiga. Tiba rohkem maitset tahaks.



Astri mulgikapsas – 58.90 kr/ kg (Konsum)

Hinne 2,5

Õudne, kui magus. Muidu pehme, liha ka on. Hästi magus, piisavalt tangune, meeldiv. Järelmaitse läila. Magus, aga söödav. Kahtlaselt kleepuv. Liiga magus isegi sellele, kes magusat ei põlga. Maitsed parajalt tasakaalus, suured lihatükid sees. Ebamäärane, tundub liiga rasvane.



Peresalati mulgikapsas – 22.90 kr/kg (Comarket)

Hinne 2

Enam-vähem söödav, aga kapsa maitse on kuhugi ära peidetud. Liiga hapu, järelmaitse paneb kurgu kipitama. Porgand häirib, tangukliid jäävad hamba vahele. Üsna hea, parajalt hapu ja pole kleepuv-rasvane. Liiga vedel, tärklisene, imeliku kõrvalmaitsega. Lambakasuka maitse.



Praekapsad


Kaubamaja praekapsas – 56 kr/kg (kaubamaja)

Hinne 2,08

Mõrkjashapu. Ei meenuta normaalset kapsast. Meenutab rohkem hapuoblikat kui kapsast, ebameeldiv. Liiga hapu, aga ehk saab perenaine maitset muuta suhkru või sibulaga? Ja mingi imelik kõrvalmaitse jälle. Tundub õline, omamoodi, pole nagu klassikaline praekapsas.



Selveri praekapsas – 39.90 kr/kg (Selver)

Hinne 2

Liiga hapu. Tunda pisut köömnemaitset. Meeldiv, kuid pisut soolane. Üle lusikatäie küll ei taha. Väga hapu, muid maitseid pole tunda. Hirmus hapu, kõrvetised on pärast jõululauda garanteeritud. Ei paneks oma lauale. Köömned – miks nii palju? Mõrkjas, käib kah.



Astri praekapsas – 49.90 kr/kg (Konsum)

Hinne 1,4

Hapu ja kuidagi liisunud maitsega. Soolane, suhkrut ei ole, järelmaitse mõrkjas. Söödav pärast pisukest kodust töötlust, teisi ei anna töödelda ka. Sööks nagu sidrunit, jube hapu. Kõige hapum, kuid siin tundub olevat kõige vähem lisandeid. Haput üleliia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles