Päevatoimetaja:
Richard Särk

Uus maja tõmbab naisi Tartusse sünnitama

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Esmasünnitaja Marina Tšaikovskaja ütleb tere tütrele, kelle nime ta veel ei avalda. Tagaplaanil ämmaemand Emily Naarits ja sünnitusosakonna juhataja Fred Kirss.
Esmasünnitaja Marina Tšaikovskaja ütleb tere tütrele, kelle nime ta veel ei avalda. Tagaplaanil ämmaemand Emily Naarits ja sünnitusosakonna juhataja Fred Kirss. Foto: Sille Annuk

Kui Tabivere naine Marina Tšaikovskaja oleks otsustanud emaks saada aasta eest, siis oleks see esimene pilt koos tütrekesega tehtud vanas naistekliinikus Toomel. 


Marina Tšaikovskaja aga planeeris oma esimese lapse sündi just tänavu ja nüüd on  Toome sünnitusmaja juba kauge minevik. Uue Puusepa tänava kliiniku mugavused tunduvad iseenesestmõistetavad.

Täna hommikul kella 8 ajal, kui öised ämmaemandad ei ole veel lahkunud ja päevased on just tööle jõudnud, tehakse aga sünnitusosakonnas üks pidulik rivistus. Sest täna täpselt aasta tagasi oli Tartus Toomemäelt lahkuva naistekliiniku elus see päev, mil Puusepa 8 valminud uues majas nägi pisut enne keskpäeva ilmavalgust esimene beebi.

Sellest ajast saadik on Tartus uues naistekliinikus sündinud 2526 last.

Osakonna seintel on senini kaks laste sünde märkivat mummudega tahvlit – üks  2008. aasta ja teine käesoleva aasta oma. Tabeleile peale vaadates võib palja silmagagi näha, et pärast uude majja kolimist on mummude tihedus märgatavalt suurenenud.

Sünnitusosakonna juhataja Fred Kirss ütleb, et iive ei saa olla tõusnud.

«Terve Eesti seisukohalt vaadatuna see pigem langeb kui tõuseb,» märkis ta. «Sünnitajaid tõmbab Tartusse ikkagi uus maja.»

Tartu Ülikooli Kliinikumi uus naistekliinik rajatigi arvestusega, et siin oleks võimalik aastas vastu võtta kuni 3000 sünnitust.

«Nii et kitsas meil siin ka veel ei ole,» rääkis Kirss.

Vanas majas oli perepalateid viis, uues majas on 13. Olmetingimused on märgatavalt paranenenud.

Vanemämmaemand Pille Teesalu ütles, et Toomel omaette olemine ja sealt saadud koostöökogemused on teinud neist meeskonna, mis püsib ka uues kohas ja mida teised kliinikud ehk kadestavad.

Ämmaemand Margit Luiga märkis, et uude majja sisseelamine on õpetanud neile seda, kuidas kõige kiiremini ja kõige ökonoomsemalt läbida sada meetrit.

Ämmaemand Evelin Gross lisas, et eks Toomelt lahkumise väike leinaaeg oli neil  siiski, aga mälestustesse ei tohi kinni jääda ning töötada tuleb selle nimel, et uusi ja häid  mälestusi juurde tuleks.

Toome vs Puusepa
• Toome naistekliinikus sündis kuus keskmiselt 170 kuni 190 last, uues kliinikus Puusepa tänaval sünnib keskmiselt 210 kuni 220 beebit kuus.
• Mullu sündis Tartus 2258 last. Tänavu on sündinud juba 2437 last.
Allikas: TÜ Kliinikum
 

Märksõnad

Tagasi üles