Vihmane sügis pidurdas Tartu rattateede ehitust

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne kanali ja Emajõe vahel seiskas rattatee ehituse liigvesi.
Anne kanali ja Emajõe vahel seiskas rattatee ehituse liigvesi. Foto: Margus Ansu

Tartus valmib tuleval suvel uus rattatee Ihaste suunal ja Võru suunal. Mõlema ehitus on arvestatuga võrreldes kallinenud, kuid valitsus suurendas läinud nädalal eurotoetuse summat.


Valitsus muutis neljapäeval linnaliste omavalitsusüksuste investeeringute kava. Tartu saab raha juurde Ihaste-suunalise kergliiklustee ehitamiseks, mille puhul toetussummat tõsteti 7,9 miljonilt kroonilt 10,5 miljonile kroonile.



Võru-suunalise kergliiklustee ehitamiseks tuleb varem arvestatud 7,6 miljoni krooni asemel 12 miljonit krooni.



Toetussummade suurendamist taotles Tartu seetõttu, et riigihangetel osutus töö hind kallimaks kui algul arvestati.



Vesi tegi liiga


Kuigi läinud nädala lõpp pöördus jahedaks ja see nädal tõotab käredat pakast, rattateede ehitusel talverahu ei saabu.



Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ütles, et Ihaste rattatee ehitaja Tref pigem ootab pakast, sest praegu ei saagi Anne kanali ja Emajõe vahelisel lõigul liigvee tõttu edasi tegutseda.



Ehitusjärelevalve ei luba, sest rasked masinad pehmel pinnasel võiksid kahjustada aluskangast, millele on laotatud liivapadi.



Ihaste tee ääres luhal on olud samuti rasked. Praegu on suisa vesi peal. Talverahu seal aga ei tulegi, sest 15. aprillist juulini on seal lindude pesitsemisaja tõttu ehituskeeld. Mullatöid on aga palju ja neid saab teha ka talvel.



Ihaste suuna rattatee valmimise tähtaeg on 30. august. Haak ütles, et praegu ei ole mingit põhjust arvata, et töö selleks ajaks tehtud ei saa. Pigem on tõenäoline, et näites kanali ja jõe vaheline teelõik saab juba juuniks asfaldi peale.



Kole teelõik tööplaanis


Võru suuna rattatee ehitusel Kesk tänaval on käsil elektritööd ja pannakse äärekive. Selle suuna rattatee ehituse lõpp on plaani järgi juulis. Mai lõpuks peaks aga ära tehtud saama see lõik, mis jääb Pauluse kalmistu juurde, kus praegu põhjustab kaebusi Võru tänava teekatte trööstitu olukord.



Haak lausus, et rattatee ehitusega muudetakse seal äärekivide asukohta ja tehakse uude kohta ülekäik, mistõttu enne neid töid ei ole mõistlik sõidutee osale uut asfalti panna.



Tuleva aasta linnaeelarves rattateede ehituseks muud raha ei ole, kuid kaldakindlustuste korrastamiseks on lootust saada eurotoetust ja selle varal on linnal plaanis töösse võtta lõik linnaujulast (lodjakoja juurest) kaarsillani, kuhu tuleb asfaltkate.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles