Rõngu vald kaebas riigi kohtusse

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõngu keskkooli 10. klassi õpilased ütlesid, et on klassitoaks kohandatud vallamaja puhkeruumiga harjunud, kuigi ventilatsioon olevat niru. Pildil on koos õpilastega direktor Ene Paks (vasakul) ja matemaatikaõpetaja Leili Jomp.
Rõngu keskkooli 10. klassi õpilased ütlesid, et on klassitoaks kohandatud vallamaja puhkeruumiga harjunud, kuigi ventilatsioon olevat niru. Pildil on koos õpilastega direktor Ene Paks (vasakul) ja matemaatikaõpetaja Leili Jomp. Foto: Sille Annuk

Ametist lahkuva Rõngu vallavanema Aivar Kuuskvere juhitud vallavalitsus kaebas kohtusse rahandusministeeriumi otsuse jätta vald ilma 12,3 miljonist kroonist. Valla uus juht Uno Parm ei tõtta kaebust tagasi võtma.


Rahandusministeerium andis 11. novembril välja käskkirja pidada Rõngule ette nähtud tulumaksu ja tasandusfondi maksete arvelt kinni kolmel järgneval aastal keskmiselt üle nelja miljoni krooni.



Ministeeriumi veendumuse järgi rikkus vald teadlikult valla- ja linnaeelarve seadust, kui sõlmis kohaliku puidufirmaga KR Priit Rõngu keskkooli remondi- ja üürilepingu.



Advokaadibüroo Hansa Law Offices vahendusel pöördus vallavalitsus Tallinna halduskohtusse ning läinud neljapäeval tutvustas kaebuse sisu Rõngu vallavolinikele vandeadvokaat Vahur Kivistik.



Argumente nii- ja naapidi


10. detsembril vallavanemaks valitud Uno Parm ütles, et senisele Rõngu vallavalitsusele oli rahandusministeeriumi seisukoht enne KR Priiduga lepingute sõlmimist selge ning suurt rahalist koormat võttes mindi Parmu sõnul teadlikult riigiga vastuollu.



3. detsembril moodustas vallavolikogu ajutise komisjoni, mis peab sisejuurdlusega selgitama, miks vallavalitsus rahandusministeeriumi tõsiseid hoiatusi eiras.



Küll pole Parmu arvates sugugi klaar, et ministeerium on 1. märtsil jõustunud valla- ja linnaeelarve seadust Rõngu kontekstis õigesti tõlgendanud.



«Vahur Kivistikku kuulates jäi mulje, et argumente on ka Rõngu vallal,» rääkis Parm. «Eeldatavasti ütleb erapooletu halduskohus, kas peale jäävad rahandusministeeriumi või valla argumendid.»



Neljapäeval Rõngu keskkooli remondis hoonet külastanud Parm sedastas, et tööd jätkuvad tasapisi. Ilmselt ei suuda aga rahapuuduses KR Priit remonti tähtajaks, 31. detsembriks lõpetada ning 11. jaanuaril, kui lõpeb talvevaheaeg, lapsed uue vallavanema hinnangul veel koolimajja ei pääse.



«Kuid KR Priit peab püüdma lõpetada töö nii ruttu kui võimalik,» rõhutas vallavanem.


Parm lisas, et firmal puudub alus lepinguist taganeda, sest vald pole lepingu tingimusi rikkunud.



Vastupidi, oktoobris tegi vald KR Priidule 2,7 miljoni kroonise erakorralise ettemakse – see summa võrdub järgmise aasta üürikuluga.



KR Priidu juhataja Peeter Kroon­berg ei soovinud teemat kommenteerida.



Tunnid seitsmes hoones


Rõngu keskkooli 237 õpilast käivad praegu tunde saamas seitsmes hoones.


Vallamaja, hooldusravikeskuse, lasteaia ja rahvamaja kõrval on appi võetud ka üks eramaja ning poisse veetakse tööõpetust saama viie kilomeetri kaugusele Valgutasse.



Kooli direktor Ene Paks ütles, et õppetööd saadab pidev stress. Ehkki ära on tulnud jätta vaid osa arvutitunde, kannatab õpetuse kvaliteet ilmselt enamikus ainetes, hindas direktor.



Rahandusministeeriumi pressiesindaja Piret Seeman ütles, et Tallinna halduskohus on Rõngu valla kaebuse koopia ministeeriumile edasi saatnud, ent sisulist hinnangut pole rahandusministeerium sellele anda jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles