Bioloogineiu osaleb eurouuringus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Ülikooli bioloogiatudengi Tsipe Aaviku (22) hinnetereas leidub ka C-sid, kuid ometigi tuleb botaanika ja ökoloogia instituudist andeka tudengi otsimise peale esile tema nimi.

Seoseid on kaks - kaheaastane teadustöö põllumajandusmaastiku taimekoosluse mitmekesisust mõjutavatest teguritest europrojekti Greenveining raames ja esikoht instituudi taimeteaduse alasel esseekonkursil.

Silma jäänud teadusprojektis uurib neiu kahte katsemaastikku - Viljandi külje all Viiratsis, kus asub tuhandete sigadega farm ja seetõttu väetatakse pinnast palju, ning Pärnumaal Vihtral.

Sellisest vaatenurgast pole intensiivselt kasutatavate põllumajandusmaastike taimkatte kohta Eestis varem uuringuid tehtud, räägib Aavik. Nüüd osaleb samas projektis veel kursusevend, kes uurib teisi katsemaastikke.

Uuringul põhinev harjutustöö on Aavikul kaitstud, aga enne lõputöö valmimist tuleb veel andmeid töödelda ning sisulist külge laiendada ja viimistleda.

Oma oluliseks huviobjektiks nimetab Aavik ka traditsioonilisi põllumajandus- ehk pärandmaastikke. Pärand- ehk poollooduslike koosluste alla kuuluvad avatud ja poolavatud rohumaad, mis on ainuomase ja kohati väga liigirikka taimkatte ning elustiku saanud sajanditepikkuse mõõduka karjatamise ja niitmise tulemusena.

Just pärandkoosluste teemal võitis neiu ka aastataguse esseekonkursi - kirjutas, kuidas pärandmaastikud peegeldavad ühtlasi eesti rahva traditsioonide kogumit ning vajavad seetõttu kaitset kõige sellega seonduva püsimajäämise nimel.

Gümnaasiumidiplomi sai Aavik Tallinna Inglise kolledžist. Ta meenutab, et käis keelte ja kirjanduse olümpiaadidel ja arvaski alguses, et läheb edasi õppima midagi humanitaarset.

10.-11. klassi paiku sattus Aavik aga Saaremaale puisniidutalgutele. Mõned Viidumäe looduskaitsealal veedetud nädalad said edasise tuleviku, bioloogiaõpingute suhtes otsustavaks.

Oma eesmärgiks nimetab Aavik teha seda, mida ta teeb, hästi. Lühemas perspektiivis hõlmab see ilmselt ka magistriõpinguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles