Jõulumelu seob käsist ja jalust

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahakunstnik Tiina Andron kujundab Antoniuse Gildi jõulutöötoa näidiseks nahast südamekujulist rahataskut, kuhu võib eurode ja kroonide asemel susata ka näiteks kommi või ehte.
Nahakunstnik Tiina Andron kujundab Antoniuse Gildi jõulutöötoa näidiseks nahast südamekujulist rahataskut, kuhu võib eurode ja kroonide asemel susata ka näiteks kommi või ehte. Foto: Margus Ansu

Ei ole jõulumelu eest pääsu kellelgi. Mine kuhu tahes, igal pool säravad värvilised tuled ja kõlavad jõuluviisid – enamasti seoses jõulukauba pakkumisega. Mõnel pool on need pühad siiski seotud ka millegi muuga.


Isegi tarbimistemplites, millest üks asub Tartu serval ja teine  kesklinnas, ei käi ainult kibekiire kingituste ostmine.



Nimelt ootavad Lõunakeskuses laupäeviti enne jõulupühi jõuluvana ja päkapikud lapsi kuuse alla salmi lugema, meisterdama ja maiustama. Tartu kaubamaja kolmandale korrusele on lubanud 16.–24. detsembrini tulla jõuluvana koos lõbusate abilistega.



Päkapikk ja Tõnn


Mõlemas suures majas on kavas ka lavastus «Tõnn ja Päkapikk», mis on aga loodud etendamiseks eeskätt mänguasjamuuseumis 13.–16. detsembrini. Muuseumi jõulutuba on avatud tänasest.



Sealsamas Lutsu tänavas asub Antoniuse Gild, mis teeb  ettevalmistusi jõuluõue avamiseks. Jõuluõu ootab tegevjuhi Merle Kusma sõnul alates 17. detsembrist külastajaid osa saama erilisest jõulumeeleolust.



«Küünalde, tõrvikute ja hõõguvate söepadade paistel poeb hinge soe jõulutunne, ununevad tegemata toimetused, sest siin on aega,» selgitas ta. «Muidugi on kohal kauplejad siit ja sealt Eestimaa otsast, pakkudes ikka seda, mis ise tehtud või ise kasvatatud.»



Raeplatsi on teinud värviliste tulede ja kuuse kõrval jõululisemaks kuivale veetud lodi Jõmmu.



Pootsman Henry Timusk teatas, et igas vanuses huvilisi oodatakse lodja sooja trümmi õdusatest jõuluaskeldustest osa saama – meisterdama jõuluehteid ja kingitusi, kuulama muinasjutte ja loenguid, vaatama filme ja nukuetendusi, küpsetama ja mekkima piparkooke.



Raekoja taha tekib aga jõulude eel lausa uus linnaosa. Nimelt soovib kristlik ühing Agape Eesti koostöös Tartu kirikukogudustega 14. ja 15. detsembril Jõulurosina linnaosaks kujundatud Pirogovi platsil pakkuda kõigile rõõmustavaid ja maitsvaid elamusi.



Kuid see pole veel kõik. Nii näiteks löövad jõulumelus kaasa Tartu loomemajanduskeskus ja Tartu messikeskus.



Mess ja loome


Eeloleval nädalavahetusel pakuvad Kalevi 13 tegutsevas loomemajanduskeskuses disainiturul Loovuse Valgus oma teenuseid ja tooteid sealsamas tegutsevad ettevõtted ning nende kolleegid Tallinnast.



Järgmisel nädalal aitavad päkapikud jõululaadal Tartu messikeskuses lastefondil imesid teha. Kõik saavad seal aidata soetada TÜ Kliinikumi lastehaiglale fiiberbronhoskoopi.



Jõulude eel


• Tartu Mänguasjamuuseumi jõulutuba on tänasest 13. detsembrini ja 16.–20. detsembrini avatud kell 11–16.


• Pirogovi platsil on 14. ja 15. detsembril kell 12–18 avatud Jõulurosina linnaosa, mille meisterduskoda tegutseb 16. detsembril kell 14–20 Ülikooli kohvikus.


• Antoniuse Gildi jõuluõu on avatud 17. ja 18. detsembril kell 15–20, 19. detsembril kell 12–20 ja 20. detsembril kell 12–16.


• Tartu messikeskuse jõulumaa on avatud 16.–20. detsembrini.



Kanepi jõululaat toob oma rahva koju


Eeloleval laupäeval kell 10 avavad Kanepi gümnaasiumis Kanepi valla seltsi ettevõtlikud naised juba kuuendat aastat jõululaada.



Mitte selle pärast, et ostlemis- ja kauplemismõnu rahuldada, vaid seepärast, et tegu on kohaliku jõuluaja suursündmusega. Kohalikud inimesed suisa nõuavad laada toimumist.



«Seda on hakatud pidama loomulikuks jõuluaja osaks, inimesed juba arvestavad sellega,» rääkis laada üks korraldajatest Marju Jalas.



Kanepis koolis käinud ning töötanud tartlanna Merle Ilm on laupäevase jõululaada ammu plaani võtnud. Et mitte lihtsalt ostma ja uudistama minna, aitab Ilm jõuluostude tegemise kõrval ka laadalistele heategevuse korras kohvikut korraldada. 



Kanepi valla naiste laadad on kuulsad.



Nii külastavad turgu lisaks kohalikele ja lihtsalt möödasõitjatele ka ostlejad Tartust ning kaugemaltki.



Kauplemagi tullakse kaugemalt, kuigi eelistatud on just kohalikud toidu ja maiuse pakkujad ning käsitöölised. Hiina või Poola odavat riidekraami lettidelt ei leia. (TPM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles