Endises tapamajas tegutseb Sõbra Keskus

Sander Silm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Revolutsiooni eelõhtul, detsembris 1904, avas Tartu tollane linnavalitsus pidulikult Võru tänavas tapamaja. 98 aastat hiljem oli lindilõikajatel jälle hoonesse asja - eelmisel laupäeval avas siin uksed uhiuus kaubanduskeskus.

Arhitekt Reinhold Guleke projekti järgi ehitatud tapamaja tegutses Võru tänavas 1955. aastani, siis ehitati see ümber külmhooneks. Mullu lõpetas hoone praegune omanik Tartu Külmhoone siin külmatootmise ja ettevõtte juhid otsustasid ehitada ruumid laohooneteks.

Kui aga renoveerimise käigus tulid krohvimattide alt päevavalgele punasest tellisest võlvlaed, panid ettevõtte juhid töö seisma.

«Majanduslikult olnuks laohoonete tegemine kõige kasulikum, kuid me otsustasime näidata linnarahvale kunagist ehituskunsti,» ütles Tartu Külmhoone juhataja Raivo Miller. «Kui elaksime Münchenis, oleksime teinud siia õllekeldri.»

Õllekeldri asemel rajatud kaubanduskeskus sai nimeks Sõbra Keskus ja võtab praegu enda alla 3000 ruutmeetrit pinda. Raivo Milleri meenutuste kohaselt ei läinud taastamistöö sugugi kergelt, iga telliskivi tuli liivapritsiga eraldi puhastada.

Sõbra Keskuse rendipindade vahendaja, firma Uus Maa Kinnisvarakonsultandid Tartu büroo juhataja Erkki Luhamaa ütles, et kuigi kunagised tootmishooned pole muinsuskaitsemälestis, töötati taastamisel muinsuskaitseametiga käsikäes.

Sisekujunduse tegi värskele ostukeskusele kunstiülikooli tootedisaini II kursuse üliõpilane Ott Suurtee.

Sõbra Keskuses on uksed avanud toidu-, kinga-, kulla-, kodutarvete ja rõivakauplused, siia on esinduspoe teinud magusavalmistaja Kalev. Poodidele lisaks on keskuses koha leidnud apteek ja videolaenutus. Kuid see pole veel kõik.

Aasta lõpus alustab tegevust avatud köögiga Rodeo pubi, kus liharoad valmivad külastajate silma all. Järgmise aasta algul teeb uksed lahti ilusalong.

«Asja mõte ongi selles, et inimene saaks keskusse tulles vajaliku ühest kohast kätte,» tutvustas Raivo Miller Sõbra Keskuse äriideed.

Luhamaa möönis, et kuna Tartus rajatakse kaubanduspindu palavikulise hooga, ei läinud rentnike leidmine kergelt. Ülesannet raskendas ka eelmainitud äriidee, mis sundis mitmele huvilisele ära ütlema.

Esialgu on nii Miller kui ka Luhamaa igatahes optimistlikud ja praeguste plaanide kohaselt võib Sõbra Keskuse teine korrus uksed avada juba järgmise aasta lõpus.

Vana tapamaja taastamise esimene etapp läks maksma 25 miljonit krooni, ehitust rahastas Hansa Liising.

Tartu linnatapamaja ajalugu

• 1902. Tartu linnavalitsus sai valitsuselt loa teha 190 000-rublane obligatsioon tapamaja ehitamiseks

• 1904 detsember. Linnatapamaja sai valmis

• 1913. Ettevõttes töötas 21 inimest, tapeti peamiselt sarvloomi. Tapamaja direktor täitis ühtlasi linna loomaarsti ülesandeid.

• 1914. Osa tapamaja sisustusest evakueeriti Venemaale.

• 1930. Tapamaja juurde valmis külmhoone.

• 1955. Tapamaja peahoone rekonstrueeriti külmhooneks.

Allikas: Uus Maa Kinnisvarakonsultandid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles