Tartu peab plaani spordiasutusi ühendada

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutusloa sai ka hiljuti uuenduskuuri läbinud Tähtvere puhkepargi skatepark.
Kasutusloa sai ka hiljuti uuenduskuuri läbinud Tähtvere puhkepargi skatepark. Foto: Sille Annuk / Postimees

Kas kolm linnale kuuluvat asutust on Tartu spordirajatiste haldamiseks palju või piisav, murrab raad pead, aga vastust veel ei tea.


Juba ammu on opositsioonil keelel olnud, et kõigil neil kolmel asutusel – Tartu Veekeskus, Tartu Sport, Tähtvere Puhkepark – on juhtkond ja nõukogu. Valimiste eel võttis sellesama küsimuse jutuks avalikust poliitikast taandunud ärimees Neinar Seli. Läinud reedel arutasid asja linnapea Urmas Kruuse, linnavolinik Veljo Ipits ja abilinnapea Jüri Sasi.



Sasi ütles teemat kommenteerides, et on analüüsitud asutuste tulusid ja kulusid ning seda, kust kohast ja mille arvelt annaks ühendamine efekti.



Sääst juhtimiskuludelt


Ta ütles, et praeguse arusaamise kohaselt oleks võimalik säästa eelkõige juhtimiskuludelt, kuid linnale kuuluv SA Tartu Sport nõukogu liikmetele tasu ei maksa, ja samuti pole sel viisil võimalik säästa sihtasutuses Tähtvere Puhkepark.



Järele jäävad tippjuhtide tasud. Osaühingul Tartu Veekeskus on juhataja, Tartu Spordil kaks juhatuse liiget ja Tähtvere Puhkepargil juhataja.



Nagu ütles aga Tartu Spordi juhatuse liige Meelis Jukk, on kõigil töötajatel oma ülesanded. Kui ka keegi ametinimest ilma jätta, tuleb töö ikka ära teha ja ei ole suurt säästu, mis nimega ametimees seda teeb.



Ebakõlasid on reorganiseerimise juures veelgi. Juriidiliselt väikest pingutust nõudev oleks Sasi hinnangul kahe sihtasutuse ühendamine, kuid äriühingu Tartu Veekeskus liitmine on keerulisem. See eeldaks äriühingu likvideerimist ja siis sihtasutuse loomist.



Nii on jäänud praegu peale arvamus, et 17–20 miljoni kroonise käibega Tartu Veekeskus ehk Aura säilitab senise staatuse.



Lahendus sel aastal


Linnale kuuluvat seitset spordibaasi ja üht majutusüksust haldava Tartu Spordi käive on umbes pool veekeskuse omast, aga samas on 85 protsenti kasutajatest laste ja noorte spordiklubid. Äriklientide osa on marginaalne.



Iseloomult hoopis erinev on Tähtvere Puhkepark, mille hallata on lisaks spordi- ja terviseradadele ka Tartu laululava. Tähtvere Puhkepargi juhataja Jane Jakobson ütles, et kui kasu muudatusest on nähtav, tuleb muuta, aga lihtsalt reformimise pärast ei ole mõtet toimivaid asutusi lõhkuda.



Tartu Veekeskuse juhataja Tiia Teppan on enda sõnul välja pakkunud idee, kuidas info kolme asutuse vahel ja ühtlasi linnaga suheldes paremini liikuma saada – asutused säilivad, aga nende nõukogu on ühine, st tasustatavasse veekeskuse nõukogusse kuuluvad inimesed oleksid automaatselt ka Tartu Spordi ja Tähtvere Puhkepargi nõukogu liikmed.


Sasi sõnul tahetakse lahenduseni jõuda veel sel aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles