Klaasikunsti väljapanek uurib aega

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Ülikooli ajaloomuuseumi valges saalis on avatud klaasikunstnike Tiina ja Maret Sarapu ning Kalli Seina loomingu näitus, mille nime «Ajataju» on kunstnikud valinud väljapaneku kohale ja ajale mõeldes.

«Nimi tekkis pärast seda, kui saime ettepaneku sellises ajalooliselt väärikas ja põnevas hoones näituse teha,» ütles klaasistuudio Ideeklaas asutajaid Tiina Sarapu. «Püüdsime tunnetada aega erineval moel ja seda oma töödes väljendada.»

Suuremalt jaolt vitriinidesse paigutatud väljapanekul on õdede Sarapute ja Kalli Seina peamiselt tänavu valminud tööd. Neis peegeldub klaasikunstnike sõnul nende arusaam aja olemusest, tunnetus selle kulgemisest või paigalseisust.

Näitusega sama nime kandvas seinakellasarjas loodab Tiina Sarapu arhailise kellaplaadi ja osutite monotoonse liikumise kaudu tekitada vaatajais uusi mõtteid aja kui imelise nähtuse üle.

Muude tööde hulgas on ka Kalli Sein pannud välja klaasist laua- ja seinakelli. Need on tema sõnul aktiivselt osalemas praeguses hetkes.

Muuseumi kunstnik Margot Sakson rääkis, et ajaloomuuseumi eesmärk oli valge saal jõulude aegu uue näitusega pidulikumaks teha. «Otsimisel jäid silma Ideeklaasi kunstnikud,» ütles Sakson. «Vaagimine nende kasuks ei võtnud väga kaua aega.»

Tiina Sarapu avaldas väljapaneku avamisel lootust, et 1998. aastal Tallinnas asutatud Ideeklaasi kunstnikud saavad ka edaspidi Tartust meeldivaid pakkumisi.

Näitus «Ajataju» on Toomel ajaloomuuseumi valges saalis vaadata 16. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles