Antiigiteater sünnitab aulas kaunite kunstide ülemjumalat

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aastavanune Mia Niin tatsas Tartu Ülikooli aula sammaste ja tooliridade vahel ning suundus aeg-ajalt Antiigiteatri näitlejate sekka, kes tegid lavastuse «Apolloni sünd» proovi.

Kui kaunite kunstide ülemjumal Apollon (Andreas Kalkun) oli sündinud, küsis Mia end talle sülle. Seni oli tüdruk vahetevahel teinud kaasa tantsusamme oma ema, eesti filoloogia tudengi Pille Niine käte vahel.

«Me oleksime ta peaaegu lavastusse võtnud,» ütles Antiigiteatri juht Mari Murdvee. Suur kavatsus väikese tüdrukuga jäi katki seepärast, et keegi ei võinud kindel olla, kas ta etendusel on sama lõbus nagu proovis või hakkab äkki nutma.

Trupis on üliõpilasi, magistrante ja vabakutselisi muusikuid, ent samuti kolm teatriharidust saanud tartlast.

Nii nagu trupi eestvedaja, on ka Maare-Marika Heinsoo ja Andrus Rootsmäe lõpetanud Vanemuises 1989. aastal Jaan Toominga ja Ülo Vilimaa draamastuudio. Kõik kolm on suuremal või vähemal määral olnud seotud Tartu Lasteteatriga.

Klassikaline filoloog

Kuigi põhituumikul on varemgi samalaadseid ettevõtmisi olnud, võttis näiteseltskond Antiigiteatri nime kasutusele alles tänavu sügisel, et etendada klassikalise filoloogi haridusega Mari Murdvee tõlgitud ja lavastatud «Apolloni sündi».

Murdvee töötab Tartu Ülikooli raamatukogu käsikirjade ja haruldaste raamatute osakonnas. Ühtlasi õpetab ta ülikoolis ladina ja teoloogiaakadeemias kreeka keelt. Tema tõlkeid samadest keeltest on avaldanud Akadeemia ja Vikerkaar.

«Apolloni sünd» esietendus vanamuusikafestivali avaüritusel septembri lõpul. «Mängukordi saab kokku vaid kolm, sest raha ei jätku, kuigi publikut oleks,» ütles lavastaja. Tänane etendus jääb küllap viimaseks.

Seesugustes lavastustes osalemise motiivid on erinevad. Näiteks Andrus Rootsmäe alias inBoil põhjendas Antiigiteatris osalemist uudishimuga.

Huvist ja uudishimust

«Mari palus lavastusest osa võtta,» ütles ta. «Ja et ma pole ammu etendustes kaasa teinud, olin nõus. Teen seda huvist ja uudishimust.»

«Apolloni sünnis» teevad kaasa vanamuusikud Raho Langsepp ja Toivo Sõmer ning vanatantsuansambel Saltatriculi eesotsas Külli Kressaga.

Eve Valperi loodud kostüümid on omaette vaatamisväärsus. Kleidid on kaunistatud originaalilähedaste käsitsitrükitehnikas mustritega.

Etenduse aegu ilmale tuleval Apollonil ei ole aga suurt midagi seljas. «Tahtsime, et ta oleks päris alasti, aga ta hakkas häbenema,» ütles Murdvee.

Järgmist Antiigiteatri lavastust saab soodsate asjaolude kokkulangemise korral vaadata tuleva aasta teises pooles. See on Menandrose komöödia «Pahurdaja» («Dyskolos»), mis Murdveel on juba tõlgitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles