Kütusefirma õnnitlus üllatas ülikooli

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kütuseveok reklaamil ülikooli peahoone ees.
Kütuseveok reklaamil ülikooli peahoone ees. Foto: Repro

End rahvusliku kütusefirmana esitlev Olerex avaldas rahvusülikooli juubeli puhul ajalehekülje suuruse õnnitlusreklaami, milleks oli saamata jäänud mitu vajalikku luba.


Tartu Ülikooli kommunikatsiooniosakonna juhataja Illari Lään ütles, et Tartu Ülikool on tänulik kõikidele ettevõtetele, kes rahvusülikooli juubeli puhul on ülikooli avalikult õnnitlenud.



«Sellele vaatamata informeerime ASi Olerex lõpetamaks ülikooli kaubamärgi kasutamise ärilistel, sealhulgas reklaami eesmärkidel ilma ülikooli loata,» ütles Lään kolmapäeva hommikul.



Registreeritud märk


Õnnitlusreklaamis oli fotol ülikooli peahoone ette pargitud Olerexi kirjadega kütuseveok, haagis järel.



Lään selgitas, et Tartu Ülikooli peahoone sammaste ja frontooni kujutis on Tartu Ülikooli registreeritud kaubamärk juba aastast 1995.



«Tartu Ülikooli kui õppe- ja teadsuasutuse kaubamärgi kasutamine kütusefirma ärilisel eesmärgil ilma loata on sobimatu,» ütles Lään.



Ülikool on varem keeldunud sarnase motiiviga reklaami tegemiseks loa andmisest kütusefirmale Neste.



Ülikooli ohutustalituse juhi Gero Kartau seisukoht oli, et sellise kütuseveoki lubamine ülikooli peahoone ette oleks mõeldamatu ja selline raskeveok oleks risk ka jalakäijatele varahommikul, mil foto tehti. Kartau lisas, et Olerex ka taotles luba, kuid ei saanud.



Samas kinnitas ülikool, et tegemist pole fotomontaažiga ja kütuseauto seisis tõepoolest ühel suvehommikul peahoone ees.



Olerexi turundusjuht ja üks omanikke Antti Moppel avaldas sellise probleemitõstatuse suhtes üllatust, väites, et ülikool oli reklaamist teadlik. Jutt lõppes aga kiiresti palvega saata küsimused kirjalikult. Vastust ei saabunud.



Head partnerid


Tartu Ülikooli kantsler Andres Liinat kinnitas üleeile tööpäeva lõpul, et ülikool ei ole sellise reklaamfoto tegemiseks ja kasutamiseks kirjalikku luba andnud. Tema suhtumine oli siiski leebem kui teistel ülikooli ametnikel.



Ta ütles, et ülikooli oli asjast informeeritud vahetult enne reklaami avaldamist. Millal, ei suutnud ta täpsustada ja küsis, kas see ongi oluline. Olerex olevat hea koostööpartner, kes tahtis ülikooli üllatada, ja seega pole kavas asjast suurt numbrit teha.



«Oleks siis tegemist materiaalse huviga või meie huvide riivamisega,» ütles ta.


Tartu linnamajanduse osakonna spetsialist Martin Nelis lisas, et sellise haagisega raskeveoki sõiduks vanalinna tulnuks linnalt taotleda eriluba, 2009. aastal ei ole sellist luba välja antud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles