Staroverid panid rokkarid enda järgi mängima

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanausuliste laulude heliplaadid kujundas Peipsi-äärse kandi moodi Pavel Varunin. Vasakul on vaimulike värsside CD, paremal vanausuliste rahvalaulude plaat.
Vanausuliste laulude heliplaadid kujundas Peipsi-äärse kandi moodi Pavel Varunin. Vasakul on vaimulike värsside CD, paremal vanausuliste rahvalaulude plaat. Foto: Sille Annuk

Kikas kireb. Rokkansambli AveNue juht võtab balalaika ja lööb lahti laulu Peipsi veere kannatustest. Temaga ühinevad folklooriansambli Suprjadki naised. Lauldakse rõõmust ja kurbusest, vanausuliste elust.


Peipsi ääre vene vanausulistelt, nende endi keeles staroveridelt salvestatud laulud on nüüd juba paar päeva kahel kireva ümbrisega heliplaadil.

«Olen väga rahul,» rõõmustas vanausuliste laulude väljaandmist korraldanud Eesti Vanausuliste Kultuuri- ja Arendusühing juht Pavel Varunin.

Maagilised laulud

Ühel CDl esitab folklooriansambel Suprjadki vaimulikke värsse ehk vaimuliku sisuga rahvalaule.

«Vanausulistele on vaimulikud värsid väga olulised, neid lauldakse ka praegu,» kinnitas Varunin.

«Neil väga vanadel lauludel on maagiline mõju,» ütles plaadile vaimulikke värsse laulnud Suprjadki juht, Narva muuseumi teadur-folklorist Marina Kuvaitseva.

Vanausuliste laule on Suprjadki esitanud ka varem, samuti on folklooriansambel vanausuliste, setude ja isurite laule lauldes ka enne teinud koostööd menuka rokkansambliga AveNue. «AveNue tegi lauludele väga head seaded,» kiitis Kuvaitseva.

Varunin tunnistas muheledes, et rahvalaul «Tund tunni järel» teeb teda veidi murelikuks. «See on nüüd tõeline hardrock,» selgitas ta. «Ei tea, kuidas vanemad inimesed selle vastu võtavad.»

Tegelikult ongi teine plaat, AveNue ja Suprjadki lauldud vanausuliste rahvalaulud, mõeldud noorematele kuulajatele. Selle eest, et vanad laulud paeluksid, hoolitses AveNue juht Vladimir Tšerdakov.

Vana varandus

«Vanausuliste laulud on tõeline vene kultuur ja tõeline vene elu, mis on säilinud väga vanast ajast,» ütles Tšerdakov. Babuškate esitatud laulud võlusid teda niivõrd, et muusik kirjutas plaadile vanausuliste rütmis neli laulu.

Viimane lugu «Ime-imeline Peipsi veer» on Tšerdakovi hümn vanausulistele ja nende kodukandile, kuhu ta lubas suvel kindlasti esimese ekspeditsiooni teha.

Plaatide väljaandmist toetas 200 000 krooniga kultuuriministeerium.

Need CDd plaadipoes müüki ei tule: 1200 plaati jagatakse Peipsi-äärsetele koolidele, raamatukogudele, palvemajadele ja muuseumitele. Kellel veab, saab plaadi endale soetada AveNue kontserdil või 20. detsembril Narva muuseumis plaatide esitlusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles