Marju Himma: elegantsitu lohakus ballil

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Himma.
Marju Himma. Foto: .

Emakeelse ülikooli aastapäeva aktus Tartu Ülikooli peahoone aulas. Kohal on president. Saalis istub ridade viisi auväärseid professoreid.


Saali pääseb ainult kutsega, kuid rõdule võivad aktuse ajal hiilida teisedki. Vaatama soliidseid frakkides ameti- ja aumärkidega professoreid, doktoreid, ülikoolide rektoreid. Akadeemiline, pidulik ja väärikas on need sõnad, mis pähe tulevad.



Ja siis ühtäkki seisab mu kõrval küps naisterahvas põlvini ulatuvates poristes säärsaabastes, millesse on elegantse lohakusega topitud teksapüksid. Püksivärvli ja kampsiku vahelt paljastub valge ihu.



Mitte akadeemiline, mitte pidulik ja ammugi mitte aktusele sobiv, on mõtted, mis peast läbi jooksevad. Olgu, ega kõik satugi kõrgkooli akadeemilisele aktusele ning võibolla oli see tollel naisel üldse ainus kord ülikooli aulat külastada.



Õhtul Vanemuise kontserdimajas ülikooli aastapäevaballil on etiketireeglitest kaugele eksivaid ballikülalisi enamgi. Beež ülikond ja valged kingad kõrvuti frakkide ja aumärkidega.



Kirjus lühikeses kokteilikleidis nägusa soenguga preili seisab, roosa märss kaenla all, jalad toetumas rannakingi meenutavatesse rihmikutesse. Huvitav nähtus oli ka pükskostüümis ballile tulnud daam.



Võimalik, et akadeemilistele pidulikele üritustele satuvad praegused tudengid põgusa ülikooliaja jooksul harva, ning seepärast ei osata valida sobivat riietust.



Siin võikski ju olla koht, meenutamaks preilidele, et akadeemilised üritused ülikooli aulas nõuavad kinnise varbaga kinga, kaetud õlgu ning ürituse stiiliga sobituva pikkusega kleiti ja sääred võiksid olla kaetud ihuvärvi sukaga.



Tean, see viimane kõlab tobedalt, aga ju siis tuleb sedagi rõhutada, et vältida silma riivavaid maitsevääratusi.



Kuigi tänavuse aastapäevaballi kutsekaardile riietumisnõuet ei olnud seatud, on elementaarne teada, et pidulik õhtune üritus nõuab frakki, smokingut või tumedat ülikonda, mis on kindlasti must ja mitte tumehall, beežist rääkimata. Nii lihtne see ongi.



Daam lähtub riietumisel samuti kutsele märgitust. Fraki juurde kuulub suur õhtukleit, smokingu juurde väike õhtukleit (väike ei tähenda lühikest!).



Suur õhtukleit on hinnalisest kangast ja avara dekolteega ning selle juurde kuulub keep või pidulik sall. Väike õhtukleit on lihtsam ja tavaliselt varrukatega. Kleidi pikkuse määrab pahkluu – see peab olema kaetud.



Etiketi tundmine algab kasvatusest. Kui kodus on see osa kasvatusest kesiseks jäänud, võiks ju alma mater ehk võttagi enda peale oma kasvandike harimise.



Praeguseks on elementaarne, et kõikide erialade tudengid õpivad eesti keele suulist ja kirjalikku väljendust.



Miks ei võiks olla elementaarne, et etiketti õpetab ülikool samal moel? Praegu käib õppimine piinlikul katse-eksituse meetodil ballil, aktusel ja vastuvõtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles