Peetri kogudus valis õpetaja Kolga-Jaanist

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Tooming
Ants Tooming Foto: Elmo Riig / Sakala

Novembri viimasel õhtul Tartu Peetri kirikusse kogunenud nõukogu valis kolme kandideerija hulgast koguduse uueks õpetajaks Ants Toominga (44), kes viimased kümmekond aastat on teeninud Viljandimaal Kolga-Jaani kogudust.


«Võtsin selle teate vastu tänulikult ja väikese ebalemisega – suur au ja rõõm küll, aga nüüd tuleb mõtlemisaeg, kuidas seda suurt au vääriliselt välja teenida ja osata asjad nii seada, nagu minult oodatakse,» ütles Tooming. «Ma loodan, et ees ootab ilus aeg.»

Teoloog ja näitejuht


Toomingal on kõrgem teoloogiline haridus Tartu Ülikoolist. Ta on lõpetanud ka Tallinna Pedagoogikaülikooli näitejuhtimise erialal.

Tema abikaasa Mari on Ar­sise kelladekooli õpetaja ja kelladeansambli dirigent. Tütar õpib Tartu Ülikoolis eripedagoogikat, õpilasest poeg saab peagi 15-aastaseks.

Ants Toomingale pakub peavarju ka Kolga-Jaani pastoraat, ent kodu asub tal ikkagi Tartus.
«Tartus olen elanud kahes etapis,» ütles ta. «Kõigepealt 1980. aastate lõpus umbes kaks aastat ja nüüd olen tartlane olnud järjest aastast 1994, kui mulle tagastati Tartus vanavanemate maja.»

Ta on Villem Reimani Kolleegiumi liige ja koostanud muu hulgas trükise «Koguja. Villem Reimani Kolleegiumi aastaraamat 2002–2007» (koos Hando Runneliga). Ta kuulub korporatsiooni Fraternitas Li­viensis, Eesti Kaitseliitu, Kolga-Jaani lyons-klubisse.

Ants Tooming kuulub ka Maarjakase Seltsi, mis koosneb neist, kes edendavad maarjakase kui väärt puidu kasvatamist. «Sellel teemal diplomitöö kirjutanud sõber sai surma,» ütles ta. «Astusin tema auks seltsi.»

Vaimuliku amet geenides


Ants Toomingal on vaimuliku amet geenides. Tema vanaisa Alfred Tooming oli samuti vaimulik ning isegi Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop (aastatel 1967–1977).

Peetri kiriku kogudus on Tartus üks suurimaid. Peetri koguduse õpetaja aastast 1981 Kalle Mesila (69) pidulik lahkumisjumalateenistus on 24. jaanuaril. Arvestades oma iga, esitas ta peapiiskopile avalduse emerituuri minekuks ja peapiiskop tuli tema soovile vastu.

Kalle Mesila loobus õpetajaametist
• Tartu Peetri koguduse õpetaja on 1. detsembrist 1981 Kalle Mesila (69, pildil).
• Arvestades oma iga, esitas ta peapiiskopile avalduse emerituuri minekuks.
• Ta peab lahkumisjumalateenistuse Peetri kirikus 24. jaanuaril 2010.
• 30. novembril valis Peetri koguduse nõukogu oma uueks õpetajaks Kolga-Jaani koguduse praeguse õpetaja Ants Toominga (44).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles