Masu jätab linnatänavad libedamaks ja lumisemaks

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linn hoiab tänavahoolduselt kokku miljoneid.
Linn hoiab tänavahoolduselt kokku miljoneid. Foto: Graafika: TPM

Tartu plaanib tänavahoolduselt tuleval aastal üle viie miljoni krooni kokku hoida, mistõttu pikeneb libedustõrje ja lumekoristuse aeg ning paiguti ei vasta hooldus riiklikele nõuetele.


Linnapea Urmas Kruuse ütles, et sellise säästuga on linna tuleva aasta eelarvet koostades arvestatud ja hooldusfirmadega on ka läbirääkimisi peetud. «See võib tähenda mingil hetkel ebamugavusi, aga kõik tööd peavad saama tehtud. Kriitilise perioodi kestus on suurem, aga me ei loobu lume lükkamisest,» ütles linnapea.



Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak sõnas, et kevadine-suvine-sügisene hooldus jääb uuel aastal hõrendatuks, nagu on olnud tänavusest kevadest peale. See tähendab, et tänavaid, mida varem koristati iga päev, puhastatakse nüüd kolme päeva tagant. Tänavaid, mida varem puhastati kolme päeva tagant, koristatakse kord nädalas.


Vähendatud on ka kruusatänavate tolmuvastase kastmise plaani.



Talvel hooldus aeglasem


Värske, linlaste nahal ning jala all seni läbi proovimata muudatus on talvise libedustõrje ja tänavate lahtilükkamise tähtaegade pikendamine.



Nii näiteks on plaanis suurte tänavate talihooldusklassi alandamine seniselt 4ndalt tase madalamale, mis tähendab üldjoontes seda, et libedustõrje aeg pikeneb 2 tunnilt 4 tunnile, lumetõrje aeg 4 tunnilt 8 tunnile ja sõiduteel võib olla sõidujälgede vahel kuni 2 cm kinnisõidetud lund.



Kõikidel tõusudel ja sildadel käib edaspidigi hooldus ohtlike kohtade režiimi järgi: libedustõrje poole tunni (läänepiirkond) või ühe tunni (idapiirkond) jooksul, lumetõrje ühe tunni jooksul.



Rein Haak selgitas, et kõikjal pikeneb lubatud reageerimise aeg, mis annab ettevõtjale võimaluse töö ära teha pikema aja jooksul. See omakorda lubab hakkama saada vähema tehnika ja töötajate hulgaga.



Linnavalitsus viitab oma dokumendis, et säästurežiimile minnes eiratakse majandusministri määrust, kuna ei täideta põhitänavatel 4. seisunditaseme talihooldust.



«See on kohandumine tänase olukorra ja raha laekumisega,» ütles Haak. «Kui leht kirjutab, et inimene töötab mõnes vallas 500 krooni eest kuus, siis see ei ole ka miinimumpalk. On lahenduste otsimine, kuidas majandusurutises kõik vajalikud tööd ära teha.»



Läheb libedamaks


«Mõnel pool libedamaks läheb ja lumes sumbata tuleb pikema aja jooksul,» kommenteeris Haak säästu talvist mõju. Kõnniteede puhastamiseks on nüüd mõnel pool aega 8 tundi saju lõpust arvates ja aedlinna tänavatel võib reageerimisaeg olla isegi 24 tundi.



Lisaks hooldustähtaegade pikendamisele on linn loobumas näiteks ka Eco Thaw’ nimelise lisandi kasutamisest tänavate soolatamisel. See suhkrutootmise jääk, mida soolale lisatakse 5–15 protsenti, vähendab soolavajadust ja samas pikendab toimeaega. Kui oli teada, et sadu läheneb, sai tõusud varakult soolatada.



Haak ütles, et mõju on tõestatud, aga loobumine aitab ettevõtjaid säästa kalli laovaru soetamisest.



«Suurt katastroofi ma ei näe, vähemalt meil on vahendid, et tööd teha. Seni maksime valmisoleku eest, nüüd ostame konreetseid lükkamise kordi,» ütles Haak. «Eelmisel aastal oli kaks suurt lumetormi ja kõige rohkem ohustab kärbe ekstreemoludes töö tegemist, sest ettevõtjatel ei ole reserve. Tuleb abiväge otsida mujalt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles